maandag, 29. oktober 2007 - 18:50

D66 in actie tegen stijgende provinciale belasting

Den Haag

Provincies heffen steeds meer belasting blijkt uit een onderzoek van D66-Statenlid Martijn Leisink. Met in totaal 1,2 miljard euro komt er dit jaar 80% meer motorrijtuigenbelasting binnen dan in 2000, aldus D66.

Minder dan een kwart daarvan kan aan de inflatie worden toegeschreven. Ondanks die enorme stijging is de publieke aandacht vooral gericht op belastingen van Rijk en gemeente. Daarom maken vier provinciale D66-fracties deze 'verborgen lasten' nu voor iedereen zichtbaar.

Het tarief verschilt nogal per provincie. Noord-Holland is al jaren het goedkoopst, terwijl Zuid-Holland na vier jaar de toppositie van Gelderland overneemt door het tarief in één jaar met 23% te laten stijgen. Voor een gemiddelde auto moet in Nederland volgend jaar tussen de 147 (Noord-Holland) en 207 euro (Zuid-Holland) provinciale belasting betaald worden. Daarnaast wordt natuurlijk ook nog het rijksdeel van de motorrijtuigenbelasting geheven.

Martijn Leisink, fractievoorzitter van D66 Gelderland en initiatiefnemer van de site: “De explosieve groei van de provinciale belasting moet nu echt stoppen. Dit is niet meer uit te leggen aan de bevolking. Wij willen met dit initiatief deze verborgen lasten zichtbaar maken voor iedereen. Veel mensen weten niet dat ze een steeds hogere provinciale belasting betalen.�

D66-leider Alexander Pechtold ondersteunt de actie. Pechtold: �Deze lokale D66’ers maken duidelijk dat er ook provinciaal wat te kiezen valt. Sociaal-liberalen gaan verantwoorder om met gemeenschapsgeld dan de CDA-PvdA besturen die provincieland nu domineren.� Pechtold bekritiseerde in de Tweede Kamer al de lastenverzwaringen die minister Bos wil doorvoeren.
Provincie:
Tag(s):