woensdag, 11. april 2007 - 10:08

D66 vindt flitspaal Neerbosscheweg onzinnig

Nijmegen

Woensdag praat de gemeenteraad verder over de flitspaal op de Neerbosscheweg. Dit naar aanleiding van eerdere vragen van D66 Nijmegen hierover. Voor D66 Nijmegen staat de verkeersveiligheid voorop. Met het bekeuren van bestuurders die door rood rijden hebben de sociaal-liberalen dan ook geen enkel probleem. Wél een probleem is dat een automobilist een bekeuring krijgt als hij harder dan 50 rijdt, terwijl hij op deze plek niet het gevoel heeft dat hij nog in de bebouwde kom rijdt en dat hij dus in overtreding is.

Bovendien tonen de nieuwste cijfers van het college aan dat de flitspaal op de Neerbosscheweg de verkeersveiligheid niet heeft verbeterd.

Liesbeth van den Broek, raadslid van D66 Nijmegen: ‘Ik stoor me al jaren aan deze flitspaal. Op deze weg is geen sprake van bebouwde kom, in de verre omtrek is er geen bebouwing te vinden en alle fiets- en voetgangerspaden gaan onder de weg door. De gemeente heeft hier ten onrechte borden geplaatst dat je maar vijftig mag. Bovendien staat de flitspaal vlak voordat de snelweg begint. Dat betekent hier dat je bij groen licht eigenlijk het beste kunt optrekken’.

Dit paasweekend heeft D66 Nijmegen cijfers van het college gekregen over de twee kruisingen aan de Neerbosscheweg staduitwaarts. Deze cijfers laten zien dat in de vier jaar voor de plaatsing van de flitspaal op deze twee kruispunten 18 ongevallen zijn gebeurd, waarvan drie met letselschade. De vier jaar na plaatsing van de camera zijn er eveneens 18 ongevallen gebeurd, waarvan wederom drie met letselschade. Liesbeth van den Broek, raadslid van D66 Nijmegen: ‘Uit deze cijfers blijkt dat het college ten onrechte heeft gezegd dat deze flitspaal de verkeersveiligheid heeft vergroot. Er is niks veranderd!’.

Uit de cijfers blijkt ook dat door rood licht rijden op deze plek de meest voorkomende oorzaak is van letselgevallen. Liesbeth van den Broek: ‘Dan is het wel heel zuur dat de flitspaal op de Neerbosscheweg in één jaar 80 keer flitst voor door rood rijden en maar liefst 22.000 keer voor een snelheidsoverschrijding’.
Provincie:
Tag(s):