woensdag, 25. april 2007 - 16:52

De Hond veroordeeld tot schade-vergoeding aan 'klusjesman'

Amsterdam

De rechtbank te Amsterdam heeft woensdag beslist dat Maurice de Hond onrechtmatig heeft gehandeld jegens de klusjesman van de vermoorde weduwe Wittenberg. Tevens is De Hond een verbod opgelegd in het openbaar (met uitzondering in rechtszaken waarbij De Hond betrokken is) de Klusjesman en diens vriendin in verband te brengen met de dood van de weduwe.

In de zogenoemde "Deventer Moordzaak" gaat het om de moord op de "weduwe Wittenberg" te Deventer, die op 23 september 1999 in haar woning om het leven is gebracht.

Op dit moment zit daarvoor Ernest L. een onherroepelijke gevangenisstraf van 12 jaar uit. Maurice de Hond heeft publiekelijk betoogd dat er grote fouten zijn gemaakt in het onderzoek en dat er sprake is van een doofpot. De Hond heeft voorts gezegd dat niet Ernest L., maar de man die bekend is geworden als "De Klusjesman" voor de dood van de weduwe W. verantwoordelijk is. Daarbij heeft De Hond ook de volgens hem discutabele rol van de vriendin van De Klusjesman belicht.

De Klusjesman en diens vriendin hebben daarop De Hond in een civiele zaak gedagvaard, en kort gezegd gevorderd dat De Hond onrechtmatig tegen hen heeft gehandeld en de daardoor door hen geleden schade moet vergoeden. De rechtbank te Amsterdam heeft in haar vonnis van vandaag beslist dat De Hond onrechtmatig heeft gehandeld jegens de eisers. Hiervoor heeft de rechtbank een schadevergoeding toegekent aan de klusjesman van € 65.000 en zijn vriendin € 35.000

De rechtbank overwoog onder meer dat het recht van De Klusjeman en diens vriendin op bescherming van hun goede naam in dit geval zwaarder moet wegen dan het recht van De Hond om een volgens hem bestaande ernstige misstand aan de kaak te stellen. Daarbij komt dat De Hond ook andere methoden kan gebruiken dan het verwijzen naar De Klusjesman en diens vriendin. Iemand die niet door een rechter is veroordeeld, dient niet publiekelijk als moordenaar en/of als betrokkene bij een moord bestempeld te worden.
Provincie:
Tag(s):