vrijdag, 16. november 2007 - 19:42

'De ijsblokken komen eraan'

Eindhoven

Voor de vierde keer in vijf jaar mag Eindhoven zich gastheer noemen voor het Nederlands IJssculpturenfestival. Van zaterdag 8 december 2007 tot en met zondag 10 februari 2008 kunnen de bezoekers in een ijskoude ruimte op het Fens-terrein genieten van oude en nieuwe wereldwonderen in een winterse omgeving. De eerste ijsblokken, die per stuk 1500 kilo wegen, komen zaterdag 17 november in Eindhoven aan.

Vanaf zaterdag 17 november komen de koelvrachtwagens aan met de reusachtige ijsblokken van ongeveer 2 meter lengte, 1 meter breedte en 70 centimeter hoogte. Deze blokken, die per stuk zo'n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is.

Na aankomst van de 300.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte te bereiken.
Behalve ijs wordt eveneens 400.000 kilo sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van de sneeuwsculpturen.

Het festival is in drie delen opgesplitst. Bij binnenkomst ontwaren bezoekers meteen een molen. Het eerste deel is namelijk aan enkele Nederlandse architectonische wonderen gewijd, waaronder de fameuze grachtenpanden in Amsterdam.

Via de Kolossus van Rhodos bereikt de bezoeker het tweede gedeelte, dat zich richt op de zes andere wereldwonderen uit de klassieke oudheid, de wereld van Alexander de Grote. Hier staat ook de piramide van Cheops, het enige wereldwonder dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Het laatste deel van de tentoonstelling besteedt aandacht aan de zeven nieuwe wereldwonderen, die dit jaar in het kader van het project ‘New 7 Wonders’, na stemming door 100 miljoen mensen, zijn gekozen. De Chinese Muur, de Taj Mahal en het Colosseum behoren tot deze nieuwe wereldwonderen. Welke klassieke en nieuwe wereldwonderen er nog meer zijn, kan de bezoeker in Eindhoven zelf ontdekken.

Het evenement Eindhoven Winterstad, de coolste stad van Nederland, vindt plaats van vrijdag 7 december 2007 tot en met zondag 6 januari 2008. De hele binnenstad staat dan in het teken van de winter. Het IJssculpturenfestival is het startpunt voor de winterse route door de stad. Onder de overkapping van het Piazza Center komt een 10 meter hoge snowramp te staan. Mensen kunnen vanaf de eerste verdieping van het gebouw naar de begane grond glijden. Deze unieke baan, met een lengte van 40 meter en geheel van sneeuw gemaakt, kan worden gebruikt voor snowboarden, skiën en sleeën. In het centrum van de stad, op de Markt, kan de bezoeker rondjes schaatsen op een grote ijsbaan. Op het Catharinaplein, aan de andere kant van de stad, vormt een originele Duitse Kerstmarkt met leuke snuisterijen, eten en drinken de afsluiter van de winterse route door de stad.
Provincie:
Tag(s):