woensdag, 27. juni 2007 - 10:23

De Mazda CX-7: Een sportieve SUV

Den Haag

Mazda ontving tijdens en na de Detroit Motor Show 2005 zoveel positieve reacties op de MX-Crossport concept car, dat het ontwerpteam onder leiding van Iwao Koizumi vrijwel meteen aan het werk ging en het concept doorontwikkelde tot een productieversie, de Mazda CX-7. Het design van deze auto is deels geïnspireerd op de Europese autohistorie.

Omdat de CX-7 een ‘sportieve crossover SUV’ moest worden begon het team met het opstellen van de definitie van een sportauto, ook wat betreft design. Vormgeving en lijnenspel verlenen de CX-7 ondanks diens proporties een sportieve inborst. De sterk hellende voorruit vloeit naadloos over in het dak dat al vanaf de B-stijl afloopt en vervolgens in de D-stijl en korte achterkant overgaat. Andere sportieve elementen zijn de oplopende heuplijn en de diepe, iets naar binnen geplaatste accentlijnen in de motorkap, die ruimte bieden aan de gespierde voorschermen. Aan de achterkant vormen de ronde achterlichten en uitlaten een verwijzing naar de ronde elementen die al gedurende drie decennia Italiaanse sportauto’s hun alom geprezen karakter verlenen.


Ook het interieur van de CX-7 heeft sportieve trekjes, dankzij een snelheidsmeter met een schaalverdeling tot 240 km/uur, een met leer bekleed stuurwiel en dito pookknop. De bestuurdersplaats, die als het ware om de bestuurder is heen gebouwd en waarin een hooggeplaatste schakelpook is opgenomen, zien we ook bij moderne Europese sportauto’s.

Zijn sportieve karakter ontleent de CX-7 voor een groot deel aan zijn design. Die vormgeving combineert de tijdloze charme van Europese sportiviteit, die net als bij de RX-8 tot uiting komt in een krachtig gestileerd front en brede schouders, met de ruimte, comfort en rijkwaliteiten van een SUV. Voeg daaraan de geweldig presterende DISI-motor en de superieure afwerking toe en er staat opnieuw een sterk staaltje van vernieuwende autotechniek waarmee Mazda zo bekend geworden is.
De eerste Mazda’s CX-7 staan vanaf begin augustus bij de Nederlandse Mazda-dealers.
Categorie:
Tag(s):