woensdag, 14. november 2007 - 9:36

De nieuwe Fiat Croma vol innovatie

De nieuwe Fiat Croma is een auto vol innovatie en met een nieuw uiterlijk. Hij kan bogen op de tweede generatie MultiJet motoren, comfort, veiligheid en een uitgebreid infotainment systeem. Het vlaggenschip van Fiat is comfortabel, luxueus, compleet en ruim.

Fiat’s Centro Stile is verantwoordelijk voor de grondige uiterlijke wijzigingen. Het meest opvallende aan de nieuwe Croma is dat hij in lijn met de rest van de Fiat-familie is gebracht. De Italiaans vormgegeven nieuwe neus, zoals we die kennen van de Grande Punto en de Bravo, heeft nu ook de druppelvormige koplampen en een nieuwe chromen grille.

Aan de achterkant heeft de nieuwe bumper de vorm van een luchtgeleider die de auto een sportieve look geeft net als de nieuwe spoiler en side skirts. Nieuw aan de zijkant zijn de zwart gepolijste stijlen en de chroomdetails langs de ramen en stootstrips. Het interieur van de nieuwe Croma heeft naast een nieuw stuur en een elegant instrumentenpaneel ook een aantal wijzigingen ondergaan die zijn Italiaanse design nog meer onderstrepen.

De Croma is er in één carrosserievariant. Hij is 478 cm lang, 177 cm breed, 160 cm hoog en heeft een wielbasis van 270 centimeter wat direct ook zijn enorme binnenruimte verklaart. Niet alleen is de ruimte tussen de stoelen groot, ook de hoofdruimte is fors. De verhoogde zitpositie zorgt voor een goed overzicht over de weg en een beter zicht naar buiten, zelfs voor de achterpassagiers. Een ander sterk punt van de nieuwe Croma is zijn bagageruimte van 500 liter die vergroot kan worden tot 1.610 liter wanneer de stoelen zijn neergeklapt. Dankzij een handig en praktisch systeem met dubbele laadruimte, kan eenvoudig een groot en vlak oppervlakte gecreëerd worden met een tildrempel ter hoogte van de bovenkant van de bumper: eenvoudig voor in- en uitladen. Een eenvoudig op te tillen laadklep in de bodem geeft toegang tot een afgeschermd gedeelte (16 cm hoog) waar kostbare spullen als laptops opgeborgen kunnen worden.

Het aanbod aan entertainment aan boord van de nieuwe Croma is behoorlijk. Zo is er een DVD-speler met 9� scherm, het Blue&Me systeem(ook met navigatie), het ‘Interscope Sound System’ Hi-Fi en CONNECT Nav Plus. Daarnaast zijn er andere meer praktische hulpmiddelen aan boord die het rijden niet alleen veraangenamen, maar tevens ook veiliger maken. Te denken valt aan cruise control, regensensor, parkeersensoren, bandenspanningscontrolesysteem en ‘follow me home’ verlichting.

Voor diegene die extra en opwindende prestaties willen, is er de 200 pk sterke 2.4 Multijet dieselmotor. De nieuwe Italiaan is leverbaar met 2 benzine (1.8 met 140 pk en 2.2 met 147 pk) en 3 dieselmotoren (1.9 Multijet met 120 en 150 pk en een 2.4 Multijet met 200 pk). Alle motoren voldoen aan de Euro 4 emissienormen en de dieselmotoren zijn uitgerust met een roetfilter.

De nieuwe Croma is gemaakt om aan de hoogste veiligheidseisen te voldoen. Iets dat men mag verwachten van Fiat. Mede dankzij een reeks veiligheidsmiddelen (o.a. 2 dual stage airbags voor, 2 side airbags voor, 2 gordijnairbags en een knieairbag voor de bestuurder) heeft de nieuwe stationwagon dan ook de hoogst haalbare 5 sterren behaald tijdens de EuroNCAP botsproeven. De Fiat Stationwagon gedraagt zich dankzij elektronische (veiligheids-) systemen in alle omstandigheden voorspelbaar: van rijden tot remmen. Ze omvatten ABS met EBD (elektronische remdrukdistributie) en ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma) dat standaard op alle auto’s gemonteerd zit. ESP op de nieuwe Croma omvat een aantal additionele features: ASR (Anti Slip regulation) dat het slippen van het aangedreven wiel afremt in geval van weinig grip op de weg, MSR (Motor Schleppmoment Regelung) dat ingrijpt als de bestuurder te abrupt terugschakelt, HBA (Hydraulic Brake Assist) dat ingrijpt in geval van ‘paniekremmen’ en tot slot de Hill-holder dat optrekken op een helling vergemakkelijkt omdat de auto een paar tellen stil blijft staan zonder te rollen.
Categorie:
Tag(s):