donderdag, 21. juni 2007 - 17:01

De Niteliner gaat zorgen voor veiligheid

Friesland

Op woensdag 20 juni jongstleden is de Niteliner geïntroduceerd in Friesland. De Niteliner is een initiatief van de Berlikumse discotheken The Dance Factory en Sans Souci, de provincie Friesland en Connexxion. Het doel is om het uitgaanspubliek ’s nachts veilig te vervoeren. Connexxion verwacht op termijn een groot nachtelijk vervoernet in Friesland aan te kunnen bieden.

Vanaf 23 juni gaan de Niteliners rijden. Om 23.00 uur komen de Niteliners in Berlikum aan en vanaf 02.00 tot 05.00 uur kunnen de discotheekbezoekers weer naar huis met de Connexxion bussen. Een enkele reis kost € 5,00 en een retour € 8,00. De Niteliner rijdt elke zaterdagnacht tussen Berlikum en onder andere Hallum, Harlingen, St. Annaparochie, Franeker en Leeuwarden. Iedere laatste zaterdag van de maand kost een retour € 5,00. Op vertoon van de buskaart kost de toegang tot de discotheken eveneens € 5,00. De dienstregeling van de Niteliner is te vinden op www.reiziger.connexxion.nl.

Tijdens de onthulling van de Niteliner op woensdag 20 juni 2007 ging Harmen Dijkstra, Directeur Connexxion Fryslân, nader in op de exploitatie. De afgelopen tijd zijn er veel opmerkingen gemaakt over rituitval en punctualiteit. Connexxion werkt op drie fronten aan verbetering; het aantrekken van personeel, het aanvullen van het materieel en overleg met de betrokken overheden over de invulling van de dienstregeling.

In heel Nederland en dus ook in Friesland is er een tekort aan buschauffeurs. In Friesland in Connexxion actief aan het werven. Inmiddels zijn er gesprekken met een groot aantal kandidaten. Om op korte termijn voldoende chauffeurs beschikbaar te hebben om de dienstregeling optimaal uit te voeren, zet Connexxion tijdelijk buschauffeurs uit Duitsland in. Binnenkort starten de eerste zes Duitse chauffeurs. In Zoetermeer rijdt Connexxion ook met Duitse buschauffeurs. De eerste ervaringen van de reizigers zijn positief.

Toenemende verkeersdruk en wegwerkzaamheden beïnvloeden de duur van een busrit. Dit geldt met name op de lijn Joure, Sneek en Bolsward. Connexxion heeft een voorstel gedaan aan de betrokken overheden ten aanzien van het verbeteren van de dienstregeling. In het belang van de reiziger heeft Connexxion voorgesteld de helft van de bijbehorende kosten voor haar rekening te nemen.

Doordat inzet van de Fryskers is vertraagd, heeft Connexxion extra materieel ingezet. Dit materieel bleek storingsgevoeliger dan verwacht. Het aantal bussen is daarom verder uitgebreid. Inmiddels rijden dertien Fryskers proefritten. Naar verwachting rijden ze eind van de zomer in de dienstregeling. Extra materieel is ook nodig om nieuwe initiatieven zoals de Niteliner aan te bieden. Ondertussen verkoopt Connexxion 60.000 dalkaartjes per maand in Friesland. Daaruit blijkt dat steeds meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer.
Provincie:
Tag(s):