dinsdag, 28. augustus 2007 - 16:44

De rode loper uit voor het Moderne Monument

Grootegast

Veel bouwwerken zoals huizen, gebouwen, bruggen, tuinen etc., die tot stand zijn gekomen in de periode van plm. 1900 tot 1960 zou je een "modern" monument kunnen noemen. Zichtbaar gemaakte tekenen van een bepaalde tijd. Bijv. de sociale woningbouw van na de Eerste Wereldoorlog als gevolg van de sociaal-democratie in de gemeentelijke politiek valt hieronder en vertelt z'n verhaal.

Wist u bijv. dat de tuinkeuringen, zoals de gemeente Grootgast die nu nog kent, stammen uit die tijd, toen geprobeerd werd om de arbeider, die nu een mooi huurhuisje had, zelf te activeren voor een mooi tuintje.
En dan datgene wat tot stand kwam tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Door z'n soberheid zorgt het vaak voor een lage waardering.

Er is een route-boekje samengesteld, waarin allerlei "monumenten" worden benoemd. U kunt de auto of de fiets pakken en aan de hand van dit boekje alle dorpen afgaan, u kunt ook al wandelend alleen uw eigen dorp of omgeving verkennen.

Om 09.30 uur opent wethouder Smedes deze dag op de rode loper, uitgerold over de stoep van het oude deel van het gemeentehuis, daterend uit 1912. In de vroegere trouwzaal is een expositie ingericht van oude raadsnotulen, trouwaktes, oude foto's, bouwtekeningen en een aantal kunstwerken, aan de hand van het thema "Moderne Monumenten" .
Provincie:
Tag(s):