zondag, 25. november 2007 - 17:26

De winter als ‘museumstuk’

Arnhem

‘Vroeger…toen hadden we nog échte winters’; Opa en oma kunnen er uren over vertellen.De snijdende wind en dikke pakken sneeuw. Het eten was schaars en de nachten pikdonker. Maar, we hadden ook ijsvrij!In het Nederlands Openluchtmuseum komt de winter van vroeger tot leven. Zes weken lang – van 1 december 2007 t/m 13 januari 2008 – gaan we terug in de tijd. Niemand minder dan Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn de allereerste gasten die dit jaar voet, of schaats, zetten op de ijsbaan.

Op zaterdag 1 december om 12 uur ’s middags start de Winter in het Openluchtmuseum; inmiddels een begrip in Gelderland en wijde omtrek. Sinterklaas en zijn Pieten krijgen een warm onthaal op de ijskoude ijsbaan! De Sint is uitgenodigd voor een lekker maaltje pannenkoeken en poffertjes, maar waar blijft toch de stroop? Alle kinderen mogen helpen zoeken en ze vinden vast en zeker ook iets lekkers voor zichzelf.

De herfst van 2006 ging de boeken in als de warmste van de afgelopen drie eeuwen. Maar niet alleen de klimaatverandering zorgt ervoor dat onze winters minder winters zijn. We verwarmen ons huis met een druk op de knop, reizen warm en droog van deur tot deur en op onze geïsoleerde ruiten maken decoratieve ijsbloemen geen schijn van kans. Hoog tijd om opnieuw kennis te maken met het winterse leven van vroeger in het Openluchtmuseum.

Het is gezellig bij de kachel, maar nu en dan blaast een venijnige wind door kieren in het dak. Gelukkig is er altijd werk aan de winkel en ook de hartverwarmende verhalen over de winters van vroeger doen de kou even vergeten.

Geen échte winter kan zonder ijspret en dus binden bezoekers jong en oud, voor het eerst of na vele jaren weer, de gladde ijzers onder en genieten op een grote schaatsbaan van deze traditioneel Nederlandse sport.

Arnhemse bierbrouwerij ‘De Kroon’ werd als laatste Arnhemse brouwerij in 1922 gesloten. In diezelfde tijd stopte ook brouwer Henri Nooren van brouwerij ‘De Roskam’ uit het Brabantse Ulvenhout met zijn bedrijf. De Roskam staat al meer dan een halve eeuw in het Openluchtmuseum, maar vanaf deze winter wordt er weer echt Arnhems bier gebrouwen door niemand minder dan Nederlands kampioen bierbrouwen Rob Meijer.

In een oude Limburgse vakwerkschuur roert de stroopkoker in zijn grote koperen ketel. De uitbundige appel- en perenoogst wordt verwerkt tot heerlijk zoete stroop. Natuurlijk laat hij de bezoekers graag even proeven.

Ieder weekend en in de kerstvakantie geniet u in het knusse Zeeuwse kerkje van heel diverse muzikale optredens. Kinderen leren breien en bakken een vers broodje boven het kampvuur op het Kindererf. In de vakantie is er speciaal voor hen een spannende lampionnentocht. In de Zaanse buurt warmt u zich bij een stamppotje of een portie poffertjes in de grote nieuwe poffertjeskraam en op het plein is zes weken lang een ambachtelijke wintermarkt met demonstraties en activiteiten en een draaimolen voor de kinderen.

Kijk op www.openluchtmuseum.nl/agenda voor de agenda van dag-tot-dag.
Provincie:
Tag(s):