zondag, 7. oktober 2007 - 15:32

Debutant Siem de Jong pakt punt voor Ajax

Dat Ajax op internationaal niveau te kort komen, bleek donderdag tegen Dinamo Zagreb al. Maar dat de Amsterdammers in de Nederlandse competitie ook niet meer uit de verf komen, is relatief nieuws. Ajax had het aan debutant Siem de Jong te danken dat het op de valreep een punt meenam bij Sparta: 2-2.

In een onthutsend zwakke eerste helft, bleek dat Ajax de domper van de UEFA Cup-uitschakeling niet te boven was. Zonder zelfvertrouwen en met een groot gebrek aan creativiteit, kwam de ploeg van Henk ten Cate amper onder de druk uit. Sparta speelde fris en met Marvin Emnes, Charles Dissels kon het gevaar stichten in de defensie van Ajax.

In de slotfase van de eerste helft waren beide teams een keer kansrijk. Arne Slot kopte geheel vrijstaand, van dichtbij naast het doel van Maarten Stekelenburg. In de tegenstoot kwam Rommedahl vrij voor Sander Westerveld, maar legde breed waardoor een verdediger voor Huntelaar kon komen.

Na de pauze brak de wedstrijd open. Eerst was het Dissels die profiteerde van het ontbreken van de mee opgekomen Stam. Hij ramde de bal achter Stekelenburg: 1-0. Vervolgens trof Heitinga de paal (vrije trap) en verprutste Slot de kans op 2-0.

Klaas-Jan Huntelaar toonde opnieuw zijn waarde. Op aangeven van maatje Luis Suarez pegelde Huntelaar de bal ineens uit de lucht langs Westerveld. Een kwartier voor tijd leek Ajax op zoek te gaan naar de winst, Maar Sepp de Roover schoot Sparta opnieuw op voorsprong. Hij legde eerste Urby Emanuelson in de luren, en verschalkte Stekelenburg met een prachtige curve met zijn linker.

Tot in de 92ste minuut dacht Sparta de drie punten in eigen huis te houden, totdat invaller Siem de Jong zijn linker tegen de bal zette. De vervanger van Luis Suarez dacht niet na en schoot een afvallende bal keihard tegen de touwen. Hij redde voor Ajax een punt, maar de koppositie moeten de Amsterdammers laten aan Feyenoord. Ten Cate vertrok razendsnel richting de kleedkamer en de grote vraag na bleef: was dit zijn laatste wedstrijd als coach van Ajax?
Categorie:
Tag(s):