woensdag, 15. augustus 2007 - 14:48

DELTA hoofdsponsor boek 400 jaar Nederland-Amerika

Middelburg

Het Zeeuwse energiebedrijf DELTA N.V. gaat in de periode 2007-2009 een overzichtsstudie van vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse betrekkingen, 1609-2009, uitgevoerd door het Roosevelt Study Center in Middelburg, als hoofdsponsor ondersteunen.

De presentatie van het boek zal zowel in Amsterdam als New York plaatsvinden als onderdeel van de culturele festiviteiten die de stichting Henry Hudson 400 in beide steden organiseert in augustus en september 2009 om 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen te vieren.

DELTA ondersteunt regelmatig projecten op het gebied van cultuur en onderwijs en omdat dit project van het Roosevelt Study Center een brede uitstraling in zowel Nederland als de Verenigde Staten zal hebben, heeft het bedrijf besloten het verzoek om steun van het Roosevelt Study Center in te willigen. Algemeen directeur Peter Boerma van DELTA en prof. dr. Kees van Minnen, directeur van het Roosevelt Study Center, zullen op 17 augustus 2007 de sponsorovereenkomst in het Roosevelt Study Center ondertekenen.

De overige sponsoren zijn The Netherland-America Foundation in New York, het A.C. Van Raalte Institute van Hope College in Holland, Michigan, de Atlantische Commissie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, en Aegon N.V.

Ruim 80 Nederlandse en Amerikaanse historici werken aan dit project mee en leveren ieder de bouwstenen voor het boek dat ongeveer 1000 pagina’s zal omvatten en in de zomer van 2009 gepubliceerd zal worden door uitgeverij Boom in Amsterdam en State University of New York Press in Albany, New York. Het geïllustreerde boek zal niet alleen in het hoger onderwijs gebruikt worden, maar ook voor een breder publiek toegankelijk geschreven worden en dienen als een onmisbare, betrouwbare bron van informatie en naar verwachting ook aanzetten tot verder onderzoek.

Het Roosevelt Study Center (RSC), gevestigd in de Abdij van Middelburg, is een 1986 geopend wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet naar de Amerikaanse geschiedenis en de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen en inmiddels diverse onderzoeksprojecten op dat terrein in samenwerking met Nederlandse universiteiten heeft voltooid.
Het RSC beschikt over een voor Europa unieke collectie bronnenmateriaal over de Amerikaanse geschiedenis die zowel door de eigen staf als door wetenschappelijke onderzoekers uit heel Europa wordt gebruikt. Het onderzoeksinstituut is verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam en wordt tevens gesteund door de Provincie Zeeland.

Jaarlijks organiseert het RSC voor en met vakgenoten uit Europa en de Verenigde Staten conferenties over de Amerikaanse geschiedenis en cultuur en de Europees-Amerikaanse betrekkingen en de instituutsmedewerkers publiceren regelmatig over deze onderwerpen. Sinds 2006 beschikt het RSC over een prestigieuze gastonderzoekersleerstoel, de Fulbright-Dow Distinguished Research Chair, die het Amerikaanse toponderzoekers mogelijk maakt in het instituut aan een boekproject te werken.

In september 2009 zal het 400 jaar geleden zijn dat de Engelsman Henry Hudson in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie als kapitein van het schip De Halve Maen voet aan wal zette op het eiland Manhattan, het hart van het huidige New York.

Deze gebeurtenis markeerde het eerste fysieke contact tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Noordamerikaanse continent en werd het begin van een rijke en veelzijdige relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland. Over diverse aspecten van de betrekkingen tussen beide landen is weliswaar veel gepubliceerd, maar er ontbreekt een Engelstalige overzichtsstudie die in één boek een up-to-date overzicht biedt van die verschillende facetten gedurende vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse relaties. Het Roosevelt Study Center heeft de taak op zich genomen een dergelijk boek tot stand te brengen.
Provincie:
Tag(s):