dinsdag, 18. september 2007 - 9:12

DELTA start eerste proef met Slimme Meters

Middelburg

DELTA is onlangs begonnen met het vervangen van de energie- en (eventueel) watermeters door nieuwe Slimme Meters. Het gaat hier voorlopig nog om een proef in het Zeeuwse Nisse waar ongeveer 260 huishoudens vanaf vandaag kunnen profiteren van deze ‘intelligente meters’.

De Slimme Meter is een meetsysteem dat elektriciteit-, gas- en waterverbruik registreert. Dat is niets anders dan het huidige systeem. Het grote verschil is dat de nieuwe meters een digitaal meetsysteem hebben, waardoor ze nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn. Daarnaast hebben ze een moderne communicatiemodule. Hierdoor zijn de gegevens op afstand uit te lezen. Het opschrijven en doorgeven van meterstanden is dus niet meer nodig. En er komen geen meteropnemers meer langs de deur.

Deze Slimme Meters geven inzicht in het dagelijkse verbruik. De consument kan op elk moment van de dag via internet zijn verbruiksgegevens opvragen. Dat maakt de Slimme Meter een vernuftig instrument om bewuster en daardoor duurzamer om te gaan met energie en water. Je meet je verbruik en ziet meteen wat je bespaart. Daarbij kan DELTA hierbij op maat gesneden besparingstips geven.

Tussen 2009 en 2014 worden op verzoek van het ministerie van Economische Zaken de energiemeters van alle huishoudens in Nederland vervangen door de zogenaamde 'slimme meter'. Voor huishoudens in Zeeland plaatst het netwerkbedrijf van DELTA de nieuwe meters. Zij nemen de installatiekosten geheel voor hun rekening. Dus voor de consument zijn er geen kosten aan het plaatsen van de nieuwe meters verbonden. Er is overleg met drinkwaterbedrijf Evides om ook gelijktijdig de watermeters te vervangen. Dit is uniek in Nederland.

DELTA wil nu nagaan of deze Slimme Meters in de praktijk de beste resultaten opleveren en wat eventueel nog kan worden verbeterd. Daarom organiseren ze testen met onder andere klanten.

Naar verwachting zullen in 2008 ook nog andere gemeenten in Zeeland mee gaan doen aan de proef. Vanaf 2009 worden dan de eerste officiële Slimme Meters geplaatst.
Provincie:
Tag(s):