woensdag, 28. november 2007 - 23:24

Den Haag verliest, Heerenveen naar finale

Den Haag

In de strijd om de nationale beker bij het ijshockey is ook de tweede finalist bekend. Dinsdagavond werd in Zoetermeer de beslissende wedstrijd in de "best-of-three" serie gespeeld nadat beide teams eerder hun thuiswedstrijd hadden verloren.

HYS Den Haag moest uitwijken naar de "Silverdome" in Zoetermeer vanwege de schade die een brand in de machinekamer van "De Uithof" had aangericht. In eerste instantie leken de (op papier) gastheren daar weinig moeite mee te hebben. Voor zo'n 800 toeschouwers werd het Friesse net al binnen één minuut gevonden maar het doelpunt wordt door de scheidsrechters Van Baasd en van de Waarden afgekeurd. In de vierde minuut opent Natte dan officieel de score op aangeven van Vincent en Mizerek. Ondanks een sterker Den Haag staat daarmee de eindstand voor de eerste periode meteen al op het bord.

De 2e periode beginnen de Friezen aan hun come-back door na anderhalve minuut in de persoon van Levitin de gelijkmaker te scoren op assist van Nason en Postma. Natte zet HYS in de 28e minuut weer op voorsprong door een penalty-shot te verzilveren maar daarna is het "Heerenveen-time". Den Haag maakt veel fouten achterin en de Flyers wachten geduldig hun kansen af. Net na het half uur komen die er ook, waardoor binnen anderhalve minuut de stand van 2-1 op 2-3 komt. Doelpuntenmakers zijn Marco Postma (assist Nason en Levitin) en Mike McCarthy (Matt McCarthy en Hans Kroon). De chaos bij HYS is compleet en alleen enkele twijfelachtige straffen voor Heerenveen voorkomen een verdere voorsprong.

Ook in de derde periode komen de Hagenaars, ondanks veelvuldige Powerplay situaties, niet in hun spel. Daarnaast staat Flyers goalie Tim Kelleher zelfs met een knieblessure uitstekend te keepen. Met nog 5 en halve minuut te spelen moet deze laatste toch capituleren op de inzet van Mizerek op assist van Jan Bohac. De verlenging is dan veilig gesteld.

Het blijkt echter uitstel van executie als na 1 minuut 32 de gebroeders McCarthy op pad gaan. Mike stuit nog op goalie Heinonen maar Matt is erg attent en tikt de puck in de rebound over de doellijn. Door deze "Sudden-Death-Goal" mogen de Vadeko Flyers uit Heerenveen op woensdag 16 januari in de bekerfinale aantreden tegen de Destil Trappers uit Tilburg.