zaterdag, 12. mei 2007 - 17:19

Derde pole position op rij voor Felipe Massa

De Braziliaan Felipe Massa heeft zich vanmiddag als snelste man op het circuit gedoopt, hij eindigde nipt voor Fernando Alonso en zijn teamgenoot Kimi Raikkonen. Lewis Hamilton in zijn McLaren en de BMW Sauber-coureurs bleven de Ferrari's in de vrije trainingen voor, maar in de officiële kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje kon hij dit kunstje niet opnieuw uitvoeren. Hij eindigde achter zijn teamgenoot, en beide Ferrari's, op plaats vier.

Met een poletijd 1:14.648 die vorig jaar werd gereden kon hier de Ferrari van Felipe Massa niet aan tippen. Omdat het Circuit de Catalunya er een chicane bij heeft gekregen is de rondetijd behoorlijk omhoog gegaan.

In de allereerste stint zijn het team van Spyker en de Toyota-coureur Jarno Trulli die als eerste de baan op gaan. De eerste snelste tijd wordt door de Italiaan in dienst van het Japanse team neergezet. Albers zet in het begin een snellere tijd neer dan zijn Duitse teamgenoot. Vitantonio Liuzzi, rijder voor het team van Scuderia Toro Rosso, zet een snelle tijd neer in het begin, hij rijdt een 1:22.7, terwijl ook Takuma Sato daaronder duikt. Zij lijken Spyker gemakkelijk van zich af te kunnen houden, die tijden in de 1:24 rijden. Scott Speed heeft een probleem met zijn bolide, het is dé kans voor Spyker om niet op de laatste startrij te staan.

Lewis Hamilton is in de eerste stint erg snel onderweg, hij verslaat de tijd van Anthony Davidson met nog zes minuten te gaan op de klok. Met een 1:21.8 rijdt Raikkonen de tweede tijd, achter hem staan op dat moment de BMW Saubers. Ondanks dat Felipe Massa in zijn Ferrari een foutje maakt tijdens zijn snelle ronde, rijdt hij toch de tweede tijd. Christijan Albers heeft de eer om als eerste in de kwalificatie behoorlijk hard door het grind te gaan, hij kan echter zijn ronde afmaken. Op dat moment ligt de Nederlander uit de groep van de zestien snelsten. Met nog dertig seconden te gaan wordt Christijan Albers opnieuw verslagen door zijn teamgenoot Adrian Sutil. De Nederlander start echter niet als laatste, Scott Speed start morgen als laatste. Het eerste deel van de kwalificatie zorgt voor een aantal opvallende uitvallers. Ralf Schumacher, Alexander Wurz, Mark Webber, Adrian Sutil, Christijan Albers en Scott Speed vallen uit.

Het gehele Honda-team overleeft de eerste kwalificatieronde. Ook het tweede team door een Honda motor aangedreven, Super Aguri zit er weer goed bij. De klok wordt weer op nul gezet voor kwalificatieronde twee. Terwijl Christijan Albers verklaart dat hij door het verkeer geen snelle ronde heeft neer kunnen zetten, gaat de schifting verder. Alleen de tien snelste coureurs blijven nu over.

Met nog acht minuten te gaan hangt de gele vlag uit voor de Japanner Takuma Sato, hij spint voor de bocht Banc Sabadell. Lewis Hamilton zet twee minuten later een zeer snelle tijd neer, hij noteert een 1:20.73, de Fin Raikkonen 1:20.74. Even later rijdt Nick Heidfeld naar de derde tijd en Felipe Massa de eerste tijd. Het gehele publiek juicht voor Fernando Alonso als hij met nog vier minuten te gaan de baan op komt. De McLaren-coureur parkeert zijn bolide op een voorlopige vierde plaats.

Anthony Davidson heeft met nog een paar seconden te gaan een probleem, waarschijnlijk heeft hij een lekke band opgelopen. Als de vlag valt, vallen de volgende coureurs af: Nico Rosberg, Rubens Barrichello, Takuma Sato, Jenson Button, Anthony Davidson en Vitantonio Liuzzi. Beide Renaults kwalificeren zich dus zeker in de top tien. David Coulthard bevestigt zijn goede vorm door zich voorlopig als zevende te kwalificeren.

De top tien kwalificatie gaat van start. Lewis Hamilton rijdt verdedigend terwijl Kimi Raikkonen hem probeert in te halen. Met nog zeven minuten en dertig seconden te gaan komen de meeste coureurs terug naar de pits om andere banden te halen, veelal worden zachte banden gekozen. Het gevecht tussen Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen gaat zelfs tot in de pitstraat door, de Brit weigert de Fin in zijn Ferrari er voorbij te laten.

Het steekspel om de snelste tijd begint met nog vier minuten op de klok te gaan. De Ferrari's en McLarens wisselen elkaar af met de snelste tijd waar vooral Fernando Alonso een zeer goede indruk maakt. De Spanjaard gokt op één zeer snelle ronde en blijft zeker een halve minuut wachten in de pits. Het zou een historische dag kunnen worden als Lewis Hamilton zich op plaats één kwalificeert, dat gebeurt echter niet omdat hij geen snelle tijd neer kan zetten in zijn laatste ronde.

Jarno Trulli rijdt een snelle tijd en wordt voorlopig vijfde. De vlag is inmiddels al een tijd gevallen en Felipe Massa is voorlopig de snelste, Fernando Alonso kan er ook niet aan tippen. De Braziliaan rijdend voor Ferrari heeft de pole veroverd. Fernando Alonso en Kimi Raikkonen worden tweede en derde. Lewis Hamilton start de race morgen vanaf plaats vier. Robert Kubica kwalificeert zich als vijfde, Jarno Trulli met zijn Toyota wordt zesde. Nick Heidfeld stelt enigszins teleur met zijn zevende kwalificatieplaats. Heikki Kovalainen verslaat teamgenoot Giancarlo Fisichella (tiende) door zich op plaats acht te kwalificeren, tussen hen in staat David Coulthard, rijdend voor Red Bull Racing.

De laatste jaren is de race telkens gewonnen door de coureur die zich op de eerste startrij kwalificeerde, dit biedt een goed perspectief voor Felipe Massa. Morgen start om 14.00 uur de race op het circuit in de Spaanse deelstaat Catalunya.
Categorie:
Tag(s):