donderdag, 8. november 2007 - 13:49

Dijkbewaking voor noorderstorm

Hoek van Holland

Vannacht is de hele kustlijn voor het eerst in ruim dertig jaar bewaakt. Dat had te maken met het verwachte hoge water in verband met de storm. Volgens de Stormvloedwaarschuwingsdienst was de laatste keer dat een dergelijke operatie werd gehouden in januari 1976.

De hoogste waterstand wordt vrijdagochtend bereikt in het Noorden van het land. Bij Delfzijl wordt een waterstand verwacht van 4 meter, bij Hoek van Holland tot 3 meter boven het normale peil.

De noordwesterstorm op de Noordzee zorgde voor de hoge waterstand. Dijken bij Petten, Katwijk, Scheveningen, Ter Heijde en Vlissingen werden extra in de gaten gehouden. Vrijdag worden de dijken die ten noorden van Petten in Noord-Holland liggen nog extra bewaakt omdat de waterstand daar zijn hoogste punt rond de 4 meter boven NAP nog moet bereiken.

De Oosterscheldekering die donderdag dicht ging vanwege het weer is vrijdagochtend weer geopend. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam werd ook donderdag gesloten en blijft dat ook tot vrijdagavond. Hierdoor is het scheepvaartverkeer van en naar de haven stil komen te liggen. Een belangrijk deel van de Rotterdamse haven is daardoor niet te bereiken.

Rederij Doeksen heeft een groot deel van de afvaarten van de veerboten richting Vlieland en Terschelling geschrapt. Rederij Teso die vaart tussen Den Helder en Texel kondigde aan dat vrijdag mogelijk enkele afvaarten vanaf 06.00 uur komen te vervallen.

Ook het verkeer moet in Nederland ernstig rekening houden met windstoten.

Donderdagavond even na 18.00 uur kwamen er voor brandweer Nederland de eerste stormschade-meldingen binnen. Het betrof vooral meldingen van loshangende takken en bomen die omgevallen zijn.

Op de Noordzee hebben zich vooralsnog geen problemen voorgedaan met de scheepvaart. Er was vroegtijdig gewaarschuwd voor noodweer en dit voorkwam probleem situaties volgens een woordvoerster van het Nederlandse Kustwachtcentrum.
Provincie:
Tag(s):