woensdag, 28. november 2007 - 19:44

Doekjes probleemloos oplosbaar in 2009

Amsterdam

Vochtig toiletpapier wordt dusdanig van samenstelling dat het probleemloos via het afvalwatersysteem kan worden verwijderd. Dat is de uitkomst van een gesprek dat minister Cramer van Ruimte en Milieu vorige week had met de producenten van vochtige doekjes.

Op dit moment zijn er problemen in de afwatersystemen (riolering en zuivering) door het gebruik van vochtige doekjes (vochtig toiletpapier, babydoekjes, reinigingsdoekjes). Die problemen zullen medio 2009 zijn opgelost, zo is tijdens het overleg afgesproken. De papierindustrie heeft de technologie hiervoor vrijwel ontwikkeld.

De producenten leggen de eisen waaraan vochtig toiletpapier moet gaan voldoen vast in een Europees protocol dat komend jaar gereed zal zijn. De Nederlandse leveranciers van rioolpompen en de Stichting Rioned zijn hierbij betrokken.

De producenten hebben toegezegd dat op de verpakkingen van doekjes voor diverse toepassingen die niet aan de eisen uit het protocol voldoen, duidelijke aanwijzingen over de verwijderingsroute zullen worden aangebracht. Voor veel producten is dat nu al het geval.
Categorie:
Tag(s):