zondag, 17. juni 2007 - 21:59

Dominante Hamilton wint Grand Prix van de Amerika

Op een warm en zonnig circuit van Indianapolis won vandaag Lewis Hamilton zijn tweede Grand Prix uit zijn Formule 1-carrière. Lewis Hamilton vertrok van pole position voor de Grand Prix van de Verenigde Staten, de Brit heeft deze startpositie om weten te zetten in een overwinning. Fernando Alonso finishte als tweede, Felipe Massa wist als derde over de streep te komen.

De warm-up ronde gaat van start, alle coureurs komen weg van hun startpositie en de tweeëntwintig coureurs sturen slingerend over de baan om hun banden op te warmen. Vrijwel alle coureurs starten op de zachte, gestreepte banden.

Om 19:00 uur Nederlandse tijd gaat de race van start. Met Lewis Hamilton op pole position en zijn teamgenoot Fernando Alonso vanaf de tweede positie. Er gebeurt niet veel in de lastige eerste bocht, heel veel coureurs kiezen een wijde, veilige lijn. De gele vlag wordt gezwaaid voor Ralf Schumacher, de Toyota-coureur valt na enkele meters al uit doordat hij David Coulthard in zijn sidepod ramt. Ook Rubens Barrichello valt door dit vooral uit.

De Spyker-coureurs kennen een goede start, Christijan Albers rijdt achttiende en zijn teamgenoot Adrian Sutil rijdt in de tweede ronde al veertiende. Giancarlo Fisischella spint in de tweede ronde door een persoonlijke fout. Rubens Barrichello en David Coulthard komen inmiddels de pitstraat in, de Schotse coureur voor Red Bull Racing valt uit. Inmiddels slaat Adrian Sutil een aanval van Scott Speed af, terwijl we Rubens Barrichello door problemen in de eerste bocht uit zien vallen. Vooraan rijdt Nick Heidfeld in zijn BMW Sauber de snelste rondetijd.

In ronde vijf jaagt Wurz op Liuzzi, een gevecht om plaats elf. Christijan Albers ingehaald door Anthony Davidson en Giancarlo Fisichella en rijdt op een negentiende positie. Zijn Duitse teamgenoot heeft een sterke opening van de race, hij zet Alexander Wurz onder druk en de Oostenrijker in de Williams verremt zich. Sutil rijdt nog steeds dertiende en heeft daarmee acht plaatsen gewonnen in zes ronden racen.

In ronde zeven is het nog steeds Lewis Hamilton die aan de leiding rijdt, Fernando Alonso rijdt ruim twee seconden achter de jonge Brit. Felipe Massa en Nick Heidfeld rijden dan derde en vierde. Alexander Wurz plaatst diverse aanvallen op Vitantonio Liuzzi, maar de Scuderia Toro Rosso houdt zich goed staande.

In ronde twaalf heeft Christijan Albers inmiddels bijna vijf seconden achterstand op Anthony Davidson, die voor hem rijdt. Takuma Sato zit in de staart van Adrian Sutil, de Japanner haalt hem met veel moeite in. Lang kan hij niet genieten van zijn twaalfde positie, de Super Aguri-coureur spint en valt uit doordat hij blijft steken in het grind. De Japanner reed teveel naar buiten, toucheerde het gras hetgeen een spin veroorzaakte.

In ronde zestien is er een trein van bolides ontstaan achter Liuzzi, de Scuderia Toro Rosso-coureur is aanmerkelijk langzamer dan degenen die achter hem liggen. Onder andere Wurz, Fisichella, Sutil, Speed en Button zijn behoorlijk sneller dan de Italiaan. Voor aan de kop blijft Lewis Hamilton de tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso gemakkelijk voor. De jonge Brit gaat voor het eerst een coureur op een ronde zetten. Christijan Albers heeft de twijfelachtige eer om als eerst op een ronde gezet te worden, hetgeen gebeurt in ronde negentien.

Een marshall verliest zijn blauwe vlag op het rechte stuk, het lijkt dat niemand zijn bolide beschadigt aan de vlag die op lastig ophet rechte stuk ligt. Adrian Sutil mist de vlag op een haar na. Nick Heidfeld spint in ronde twintig, waardoor hij terugvalt tot achter Heikki Kovalainen.

Lewis Hamilton is de eerste coureur die de pits in gaat, net zoals Nick Heidfeld. Ook Felipe Massa heeft zijn pitstop gemaakt in ronde eenentwintig. Een ronde later maakt Fernando Alonso zijn pitstop waardoor Heikki Kovalainen raceleider is op dat moment.

Jarno Trulli lijkt een deel van de blauwe vlag aan zijn bolide te hebben hangen, maar de Italiaan rijdt goede tijden en heeft daar geen last van. Giancarlo Fisichella haalt Alexander Wurz in door hem in de bocht onder druk te zetten, de twee coureurs raken elkaar maar de Renault-coureur trekt aan het langste eind. Het middenveld wordt gekenmerkt door hevige gevechten, Adrian Sutil weet Jenson Button en Scott Speed van zich af te houden.

In ronde zevenentwintig komt de raceleider de pits binnen, Heikki Kovalainen verliest zijn eerste plaats en komt bij het uitrijden van de pits op de negende positie terecht. Inmiddels wordt Liuzzi ingehaald door Fisichella, de Renault-coureur positioneert zijn bolide aan de buitenkant en remt later dan Liuzzi, waardoor Fisichella beter de bocht naar rechts kan insturen.

Adrian Sutil valt terug tot achter Christijan Albers door zijn pitstop. De Nederlander moet echter nog stoppen en kan zijn positie met een voorsprong van twee seconden niet vasthouden. De Duitser rijdt snelle rondetijden, vlak na zijn pitstop rijdt hij een 1:15.015, alleen de top tien coureurs rijden op dat moment sneller.

Rosberg, Button, Davidson, Fisichella en Albers lijken op een één-stop-strategie te staan. Een geweldig gevecht vindt plaats tussen de twee coureurs van het team van McLaren om de strijd in het kampioenschap. Aan het eind van het rechte stuk rijden Hamilton en Alonso enkele centimeters van elkaar vandaan, met een snelheid van meer dan driehonderd kilometer per uur.

In ronde veertig stoppen Albers en Rosberg bij hun teams in de pitstraat voor een pitstop, de Nederlander wisselt naar zachte banden. De Spyker-coureur blijft laatste rijden, de Duitser rijdend voor het team van Williams valt terug tot de tiende positie.

Mark Webber, rijdend voor het team van Red Bull Racing heeft zijn pitstop gemaakt en rijdt op een achtste positie. Jenson Button stopt in ronde vierenveertig, zijn pitstop bij het team van Honda verloopt niet vlekkeloos en de Brit verliest een aantal posities. Christijan Albers wordt voor de tweede keer op een ronde gezet door Lewis Hamilton. De McLaren-coureur lijkt soeverein op weg te zijn naar zijn tweede overwinning in de Formule 1. Fernando Alonso rijdt tweeënhalf seconden achter hem.

Heikki Kovalainen stopt voor de tweede keer in ronde zevenenveertig, kort daarna stop ook Nick Heidfeld voor BMW Sauber. De debuterende Sebastian Vettel, vervangend coureur voor Robert Kubica, rijdt op de helft van de race op de achtste plaats. De negentien jarige Duitser schiet rechtdoor, maar weet zijn bolide uit de bandenstapel te houden.

Met nog drieëntwintig ronden te gaan is het Fernando Alonso die voor McLaren de eerste coureur is die zijn tweede pitstop maakt. Lewis Hamilton stopt één ronde later. De Ferrari van Felipe Massa, gaat hierdoor aan de leiding terwijl Kimi Raikkonen stopt bij het team van Ferrari en de aansluiting met zijn Braziliaanse teamgenoot verliest.

In ronde negenenveertig heeft Nick Heidfeld problemen met de hydrauliek, ondanks dat de teamradio roept dat hij de bolide moet binnenbrengen besluit de Duitser zijn bolide in het gras te parkeren. De BMW Sauber-bolide verliest zijn versnellingen. De snelste raceronde op dat moment staat op een 1:13.117 door Kimi Raikkonen.

In ronde tweeënzestig probeert Mark Webber, rijdend op positie acht, Jarno Trulli in te halen. Een overmoedige actie van de Australiër zorgt ervoor dat hij hard over het gras stuitert en de eerste bocht afsnijdt, hiermee haalt hij de Toyota-coureur wel in, maar al snel geeft hij de zevende positie terug. Met nog negen ronden te gaan jagen de Ferrari-coureurs heftig op elkaar. Het gaat tussen Felipe Massa en Kimi Raikkonen om de laatste podiumplaats.

Met nog vier ronden te gaan valt Nico Rosberg uit voor Williams, zijn bolide begeeft het en vliegt in de brand. Ook Vitantonio Liuzzi kan zijn race niet eindigen, hij is de zevende uitvaller. De Scuderia Toro Rosso-coureur parkeert zijn bolide in de pitbox.

Lewis Hamilton wint de race in Amerika, tweede wordt zijn teamgenoot Fernando Alonso. Felipe Massa maakt het podium vol op de Indianapolis Motor Speedway. Vierde, vijfde en zesde worden respectievelijk Kimi Raikkonen, Heikki Kovalainen en Jarno Trulli. De laatste punten worden verdeeld onder Mark Webber en de debuterende Sebastian Vettel. Christijan Albers eindigt de race als laatste en wordt op een ronde gereden door zijn teamgenoot Adrian Sutil, die op een veertiende positie eindigt.

Deze uitslag brengt Lewis Hamilton steviger in de positie om wereldkampioen Formule 1 te worden in 2007. In het constructeurkampioenschap doet McLaren goede zaken, het loopt verder uit op concurrerende teams als Ferrari en BMW Sauber.
Categorie:
Tag(s):