maandag, 19. november 2007 - 9:06

Donorregister introduceert digitaal donor-formulier

Den Haag

Het Donorregister biedt een nieuwe methode aan om de keuze over orgaan- en weefseldonatie te registreren. Met het digitaal donorformulier op www.donorregister.nl kan worden vastgelegd of iemand donor wil zijn of niet. Ook kan via de website de persoonlijke keuze worden ingezien of worden gewijzigd.

Na inlog met het authentificatiemiddel DigiD kan iedere inwoner van Nederland die twaalf jaar of ouder is, zijn persoonlijk keuze aangeven. Er zijn vier keuzemogelijkheden: wel of niet donor, of de keuze overlaten aan nabestaanden dan wel een specifieke persoon. De wens wordt, nadat deze online is verstuurd, direct in het register vastgelegd. De afzender ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging en eventueel ook een e-mail. Wijzigen van de keuze kan altijd met het digitaal of het papieren donorformulier. Het papieren formulier blijft gewoon geldig.

Deze week start op televisie en internet een campagne waarin op het digitaal donorformulier wordt geattendeerd. Het digitaal donorformulier heeft een drempelverlagende functie. Registreren in het Donorregister kan nu snel en eenvoudig.

In het Donorregister staan momenteel ruim vijf miljoen mensen geregistreerd. Het merendeel (57 procent) geeft toestemming voor donatie. Ruim zeven miljoen mensen hebben hun keuze over orgaan- en weefseldonatie na overlijden nog niet vastgelegd.
Provincie:
Tag(s):