dinsdag, 29. mei 2007 - 9:15

Dordrecht graaft dijk door

Dordrecht

Het project Stadswerven bereikt dinsdag een mijlpaal. Op die dag wordt de oever van het Wantij achter het parkeerterrein Energiehuis in Dordrecht doorgestoken. Daardoor krijgt de weer uitgegraven rivier De Vlij een open verbinding met het Wantij.

Door deze verbinding is ook het Watertorenterrein, waar onder de naam Villa Augustus een hotel en restaurant worden gevestigd, weer over water bereikbaar.

Om 14.30 wordt de dijk daadwerkelijk doorgebroken. Wethouder J.W. Spigt van sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en cultuur vaart vervolgens als eerste door de nieuwe waterweg, in een oude zalmschouw. Om te voorkomen dat het water van het Wantij zich als een vloedgolf in de nieuwe bedding stort, wordt het waterpeil daarin al zoveel mogelijk op gelijke hoogte gebracht als in het Wantij.

Het doorsteken van de wijk gebeurt op een bijzonder moment. Deze week is het 75 jaar geleden dat het laatste gat in de Afsluitdijk werd gedicht. Dordrecht graaft juist een dijk open, en herstelt daarmee de situatie van tientallen jaren geleden, toen de Watertoren nog werd omgeven door water.
Provincie:
Tag(s):