dinsdag, 7. augustus 2007 - 15:19

Dorp maakt zich op voor NK vlegeldorsen

Onstwedde

De Nederlandse kampioenschappen vlegeldorsen vormen dit jaar een van de hoogtepunten van het Oogstfeest in Onstwedde. De 22e editie van het Oogstfeest wordt op zaterdag 25 augustus gehouden op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

De formule van het Oogstfeest is, met vele demonstraties van oude ambachten, een oldtimershow, kinderactiviteiten, een braderie met vlooienmarkt en paardensport weer vertrouwd.

Tijdens het NK Vlegeldorsen strijden elf ploegen uit heel Nederland om twee nationale titels: dames en heren. Deelnemende ploegen komen uit Almelo, Bennekom, Didam, Dwingeloo, Hellendoorn, Ede, Scherpenzeel, Marle en Onstwedde. Verdeeld over de hele dag geven de deelnemers aan het NK hun demonstraties.

Een deskundige jury – bestaande uit afgevaardigden van de deelnemende ploegen - let onder meer op netheid, klederdracht, ritme en tijd. Het publiek kan het NK vlegeldorsen bekijken vanaf een tribune die speciaal voor deze gelegenheid wordt gebouwd. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers.

Voorzitter Jan ten Have van stichting Onstwedder Gaarv’n verwacht dat dat dit jaar niet anders zal zijn. ,,Wij hopen weer tussen de zes- en zevenduizend mensen op ons Oogstfeest te mogen verwelkomen’’, zegt Ten Have. ,,Natuurlijk hebben wij met de Nederlandse kampioenschappen vlegeldorsen een publiekstrekker in huis. Daarnaast zijn er alle voor de vaste bezoekers bekende activiteiten. Die vallen altijd goed in de smaak.’’

De formule van het Oogstfeest is een vertrouwde. Zo is er een oogstmarkt met demonstraties van de meest uiteenlopende oude ambachten, bijvoorbeeld een authentieke houtzagerij, enkele dorsmachines en heel veel verschillende handambachten. Voor de inwendige mens zijn er de in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept.

Ook is er weer een oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen, stationaire motoren en vrachtwagens. Voor kinderen zijn er een draaimolen, ballonnenclown, een poppentheater, een kinderbraderie en gratis rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar. Vanuit een veertig meter hoge hoogwerker kan een kijkje op Onstwedde en omgeving worden genomen. Ook verzorgt muziekvereniging Excelsior optredens. Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur geopend door wethouder Jan Bessembinders van de gemeente Stadskanaal.
Provincie:
Tag(s):