dinsdag, 27. november 2007 - 12:19

Douwe Egberts moet ziektekostenpremies gepensioneerden nabetalen

Sarah Lee /Douwe Egberts moet - als voorheen - aan zijn gepensioneerde werknemers de volledige tegemoetkoming in ziektekostenpremie betalen. CNV Voeding en collega-bonden daagden het concern daarvoor in juni voor de rechter. Die, de Rechtbank in Utrecht, vonniste nu dat de bondsvordering terecht is. Sarah Lee/Douwe Egberts moet met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 mét rente, alsnog de tegemoetkoming uitbetalen.

Inzet van de rechtszaak tegen Sarah Lee/DE was de tegemoetkoming in ziektekostenpremie voor gepensioneerde werknemers. Sinds de invoering van de nieuwe zorgwet, in 2006, bleek Sarah Lee/DE nog slechts bereid om voor gepensioneerde werknemers aanvankelijk 4,4 en per 1 januari 2007 zelfs slechts 3,3 procent van het jaarinkomen als premieverlaging te bieden. Huidige werknemers krijgen sindsdien nog altijd de reguliere 6,5 procent als tegemoetkoming.

CNV Voeding-bestuurder Peter Böeseken verduidelijkt dat de situatie voor de ex-werknemers eigenlijk nóg vervelender is dan het lijkt. En dat daarom de gang naar de rechter onvermijdelijk was: "Die 3,3 procent tegemoetkoming wordt gerekend over het pensioen dat ze van Sarah Lee/DE krijgen. Het AOW-gedeelte van hun jaarinkomen telt niet mee voor de berekening. Dus per saldo is het verschil tussen actieve en niet-actieve werknemers nog vele malen groter."

Böeseken is verheugd over het vonnis van de Rechtbank. "De Rechtbank vordert nu uitbetaling van de tegemoetkoming in de ziektekostenpremie met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006. Dat is dus bijna 24 maanden. Ook moet Sarah Lee/DE rente betalen over de niet uitbetaalde bedragen. Rente die anders immers door de gepensioneerden was genoten.

En om druk op de ketel te zetten heeft Sarah Lee een dwangsom opgelegd gekregen van 5.000 euro per dag dat ze niet tot terugbetaling over gaan. We zitten vanmiddag bij DE te onderhandelen over een nieuwe cao. Maar zullen het ook hebben over hoe deze kwestie nu wordt afgewikkeld. Er zit - met recht - schot in de zaak, kun je nu stellen. Benieuwd hoe Douwe Egberts reageert."
Provincie:
Tag(s):