vrijdag, 23. november 2007 - 17:44

Douwe Egberts verliest kort geding tegen provincie

Groningen

De provincie Groningen kan doorgaan met de Europese aanbestedingsprocedure voor koffie en thee in het provinciehuis. Douwe Egberts had een kort geding aangespannen, omdat de provincie de handelscriteria van Fair Trade (eerlijke handel) van de Stichting Max Havelaar hanteert in de aanbesteding. Douwe Egberts voldoet niet aan deze criteria, en beschouwt de aanbesteding als onrechtmatig. De rechter heeft Douwe Egberts nu in het ongelijk gesteld.

Met het onafhankelijke Max Havelaar Keurmerk is zeker dat boeren en plantagewerkers in ontwikkelingslanden hun producten onder goede handelsvoorwaarden kunnen verkopen. Ze krijgen een minimumprijs, die hen in staat stelt te investeren in infrastructuur, onderwijs en milieu, en dus te werken aan een betere toekomst. In Nederland zijn zo'n vijftien koffieleveranciers met dit keurmerk en die daarmee aan de eisen van de provincie kunnen voldoen.

De provincie Groningen kiest al sinds 1994 voor koffie en thee van Max Havelaar uit het oogpunt van duurzaamheid en armoedebestrijding. Het college van GS is dan ook verheugd over de uitspraak, want dit betekent dat dit beleid voortgezet kan worden.
Provincie:
Tag(s):