donderdag, 11. oktober 2007 - 10:19

Drachten krijgt unieke en schone Zero Emission Power Plant

Drachten

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken trekt €10 miljoen uit voor de bouw van een ZEPP-centrale aan de Tussendiepen op industrieterrein De Haven in Drachten. Het concept van een ZEPP-centrale, oftewel Zero Emission Power Plant (ZEPP) is uniek en baanbrekend in Nederland en in de wereld.

SEQ Nederland bv is al enige jaren actief om een ZEPP-centrale in Drachten te realiseren. Het concept is dat de CO2 die normaal tijdens de verbranding vrijkomt, nu niet in de open lucht komt, maar wordt opgevangen. Deze CO2 wordt dan geïnjecteerd in de grond waaruit eerder ook het gas is gewonnen. Voordeel van dit injecteren is dat het gas in het veld op druk blijft, waardoor extra aardgas kan worden gewonnen. Dit gas wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit.

Sinds juni van dit jaar is Eneco Energie medefinancierder van dit project. Samen dragen ze op deze manier bij aan een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening in Nederland, waardoor het broeikaseffect wordt gereduceerd. De centrale kan bij volle inzet voldoende klimaatneutrale stroom opwekken voor ongeveer 150.000 huishoudens, wat genoeg is voor ongeveer 50% van alle Friese huishoudens.
Provincie:
Tag(s):