dinsdag, 10. april 2007 - 19:45

Drama's in Dierenpark Emmen

De uitbraak van de bijzondere vorm van TBC, die vorig jaar bij de Patagonische zeeleeuwen van Dierenpark Emmen werd geconstateerd, heeft dramatische gevolgen gehad. Bij elke controle werden nieuwe ziektegevallen vastgesteld

Uiteindelijk bleken alle zeeleeuwen in aanraking te zijn geweest met de ziekte. Hoewel ze niet besmettelijk waren, kan in zo’n geval opnieuw TBC uitbreken. Omdat behandeling bij deze dieren niet mogelijk is, heeft de dierenarts vandaag ook de laatste zeeleeuwen moeten laten inslapen.

Onder toezicht van het ministerie van landbouw zijn vorig jaar vele tests uitgevoerd op een groot aantal dieren. Uit al deze onderzoeken bleek, dat de besmettelijke ziekte zich niet buiten de zeeleeuwenkolonie heeft verspreid.

Helaas leverden de controles van de zeeleeuwen telkens weer gevallen op van mogelijke besmetting met als trieste resultaat dat er in Dierenpark Emmen geen manenrobben meer zijn.

Het lege bassin wordt nu grondig ontsmet en gereinigd. Vervolgens zal het plaats gaan bieden aan Californische zeeleeuwen, die afkomstig zijn uit collega-dierentuinen.

Ook de kudde giraffen kreeg te maken met een groot verlies. De indrukwekkende mannelijke giraffe Nexus lag zondagochtend dood in zijn stal. De bijna 17 jaar oude giraffenhengst is bijna vijf jaar in Emmen geweest en daar vader geworden van maar liefst 11 nakomelingen. Sectie zal uit moeten wijzen waar Nexus aan overleden is.

Vandaag vertrekken er ook nog twee giraffen naar een dierenpark in Bretagne. De kudde in Emmen bestaat nu uit negen giraffen.
Provincie:
Tag(s):