donderdag, 21. juni 2007 - 22:08

Drenthe krijgt opblaasbaar minitheater

Assen

Kunst & Cultuur Drenthe presenteert op vrijdag 6 juli het opblaasbaar minitheater KUUB. In de KUUB kunnen mediakunstenaars korte kunstfilms, computerkunst, fotografie, animaties en mediakunst tonen aan geïnteresseerd publiek en toevallige passanten.

Zowel professionele kunstenaars als amateur-kunstenaars worden uitgenodigd een bijdrage aan de KUUB te leveren. Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de productie van nieuwe media worden de komende maanden verschillende workshops georganiseerd, waaronder het maken van korte films en animaties. Dit gebeurt in verschillende Drentse bibliotheekfilialen. In de bibliotheek zijn op dat moment ook boeken verkrijgbaar over media en kunst gerelateerde onderwerpen.

De KUUB is rood, heeft een vloeroppervlakte van 3 bij 3 meter, is twee meter hoog en biedt ruimte aan zo’n zes personen. Bezoekers kunnen op elk willekeurig moment in het “theater� stappen en zich laten onderdompelen in de beelden en geluiden van zowel traditionele als experimentele producties. Doel van de KUUB is om de nieuwe mediakunst onder een breed en divers publiek te promoten. Door het opblaasbaar minipodium op een centrale locatie in de bibliotheek te plaatsen wordt de drempel zo laag mogelijk gelegd. Volwassenen en kinderen kunnen letterlijk niet om de KUUB heen. Jongeren zullen het podium ook tegenkomen op verschillende (pop)festivals.

De KUUB is ontwikkeld door Kunst & Cultuur Drenthe en Zimihc in Utrecht en is vormgegeven door beeldend kunstenaar Lambert Kamps uit Groningen. De twee KUUB’s reizen rond in de eigen provincie. Gezamenlijke presentaties worden niet uitgesloten en als meerdere provincies belangstelling tonen wordt zelfs gedacht aan een landelijk KUUB-festival.

Alle Drentse gemeenten hebben naar rato van het inwonerstal een financiële bijdrage geleverd aan de realisatie van KUUB. Ook het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, het VSBfonds Groningen-Drenthe, het JMfonds en het Cultuurfonds BNG hebben een geldbedrag geschonken. Ten Hove Media uit Stadskanaal is sponsor van de hardware en het narrowcasting systeem ‘IRIS’ dat de KUUB gebruikt voor haar ‘uitzendingen’. Leerlingen van de opleiding Multimedia Design en Development van het Drenthe College verwerken de ingezonden kunstwerken d.m.v. dit systeem in een lopend programma.

De bibliotheek van Sleen heeft de primeur van KUUB. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli vinden daar de eerste workshops plaats. De resultaten worden tijdens de officiële opening op vrijdag 6 juli om 15.00 uur in de KUUB getoond. De KUUB is daarna onder andere te bewonderen op Loodspop, 14 juli in Coevorden. Op de website www.kcdr.nl/kuub staat het tourschema van de KUUB. Ook kunnen geïnteresseerden zich hier opgeven voor de workshops.
Provincie:
Tag(s):