zaterdag, 21. april 2007 - 17:01

Drenthe oefent grote treinramp

Coevorden

Tientallen hulpverleners en bijna 100 slachtoffers waren zaterdag druk in de weer bij een grote calamiteitenoefening op het spoorwegemplacement Coevorden. Als gevolg van een vastgelopen wissel was daar een passagierstrein op een verkeerd spoor terecht gekomen en had daarbij op een overweg een stadsbus met passagiers aangereden.

Op zijn ramptocht had de trein ook nog een op een naastgelegen spoor gerangeerde ketelwagon geladen met een gevaarlijke vloeistof geraakt welke daardoor was gaan lekken.

Even verderop was de trein aangereden door een vrachtwagen geladen met betonplaten. Deze platen zijn door de klap losgeraakt en bovenop een daarachter rijdende auto terecht gekomen. Tevens heeft aan de andere kant van de trein een auto de ravage niet meer kunnen ontwijken en raakte klem onder de trein.

Tijdens deze mulitidisipilainere calamiteitenoefening werkten ProRail, Regiopolitie Drenthe, Brandweer Drenthe, de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en de gemeente Coevorden samen. Doel van de oefening is het gezamenlijk coördi­neren van en leidinggeven aan de verschillende hulpverleners, om daarmee ervaring op te doen in de samenwerking bij grootschalige spoorwegongevallen.

De oefening is onderdeel van het meerjaren oefenbeleidsplan 2006-2009 van de Regionale Brandweer Drenthe en het in 2005 opgestelde Trein Incident Management (TIM) Drenthe, een coördinatieregeling voor ProRail, gemeenten en hulpverleningsdiensten bij incidenten op het spoor in de regio Drenthe.
Provincie:
Tag(s):