vrijdag, 30. november 2007 - 14:02

Drie eeuwen kerstversiering bij de Oranjes

Apeldoorn

Vanaf 18 december aanstaande is in Paleis Het Loo traditiegetrouw de sfeervolle presentatie “Kerstmis op Paleis Het Loo� te zien. Met feestelijk gedekte tafels en groenversiering geeft het museum in de periode rond Kerstmis bezoekers een indruk van driehonderd jaar kerstfeest bij de Oranjes.

Buiten op het voorplein kondigt een grote feestelijk verlichte kerstboom aan wat in het paleis is te zien. De kersttafels zijn op authentieke wijze gedekt, met prachtig damast, glinsterend kristal, ragfijn suikerwerk en geconfijte vruchten. In de Audiëntiezaal is een tafel gedekt met acht imposante zilveren kandelabers, die onlangs door Paleis Het Loo werden verworven. Deze objecten behoren tot de fraaiste voorbeelden van het Louis-XVI zilver uit de late 18de eeuw.

Door het gehele paleis heen zijn kerstbomen in verschillende stijlen opgesteld. Zo is de ‘Victoriaanse’ kerstboom in de kamer van koning Willem II voorzien van een dikke laag watten, om een ‘witte kerst’ te suggereren, en hangt de boom van prins Hendrik naar Scandinavisch gebruik vol met natuurlijke materialen als vruchten, strofiguren en zandkoekjes. De zilveren kerstballen en slingers van koningin Wilhelmina zijn nog altijd bewaard gebleven en sieren een kleine dennenboom, in een formaat dat zij zelf kon optuigen. Daarnaast sieren guirlandes, dennengroen en vele geurende planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Paleis Het Loo, de vele paleisvertrekken.

Met het tentoonstellen van deze kersttradities van de stadhouderlijke familie en de Koninklijke Familie komt Paleis Het Loo graag tegemoet aan de grote belangstelling van het publiek.

Daarnaast staat Paleis Het Loo deze winter in het teken van de tentoonstelling “Kinderen van Oranje�, met meer dan vijftig vorstelijke kinderportretten uit de 16de tot en met de 20ste eeuw. De historische schilderijen en tekeningen, veelal van beroemde meesters en afkomstig uit diverse museale en vorstelijke verzamelingen in binnen- en buitenland, worden aangevuld met foto’s, die vorstelijke ouders zelf van hun kinderen hebben gemaakt.

Tijdens beide kerstdagen worden vele belangstellenden verwacht. Rolstoelgebruikers wordt geadviseerd Paleis Het Loo in de ochtenduren te bezoeken.
Provincie:
Tag(s):