maandag, 9. juli 2007 - 22:09

Drie keer levenslang geëist voor moorden in café

Rotterdam

De officier van justitie van Rotterdam heeft maandag tegen drie mannen een levenslange gevangenisstraf geëist wegens de moord op drie mensen, de poging tot moord op zeven andere mensen waarbij twee mensen ernstig gewond raakten, en de gijzeling van alle tien.

De gebeurtenissen vonden plaats in het Rotterdamse café Inn&Out in de nacht van 19 november 2005.

De verdachten waren volgens het OM het café binnengedrongen, waarschijnlijk wegens een conflict met de uitbater van het café. Vanwege een verklaring die die zou hebben afgelegd na een eerdere schietpartij bij Inn&Out vond een van de verdachten dat hij daarvoor moest betalen. Voor dat vermeende onrecht was ook al een ontvoering van de uitbater op touw gezet, maar dat plan was mislukt vanwege problemen met een busje.

Eenmaal in het café werden alle bezoekers gekneveld en langdurig bedreigd. Eén man werd uit de groep gehaald en geliquideerd in het naastgelegen keukentje. Vervolgens werd met een automatisch wapen op alle anderen geschoten. Daarbij overleden de uitbater en een jonge vrouw.

Tijdens de behandeling van de feiten werd niet helemaal duidelijk wie nou wanneer geschoten had. De verdachten schoven de schuld op elkaar, of op een vierde man die naar Kaap-Verdië is gevlucht en daar zal worden berecht. Maar alle drie, of vier, zijn even schuldig, aldus de officier. Samen hadden ze het idee opgevat de uitbater aan te pakken, samen hadden ze de eerdere ontvoering ,,van maffia-achtige allure'' beraamd, en toen dat niet lukte gingen ze dan maar ,,een bezoekje'' aan de kroeg brengen, overigens tot de tanden toe bewapend. Ze traden samen op en vluchtten daarna ook samen. Niemand distantieerde zich tijdens de tweeëneenhalf uur die het duurde ergens van.

Slechts een straf ,,die het leven van de verdachten ingrijpend wijzigt kan voor enige gemoedsrust bij de slachtoffers en nabestaanden zorgen en enigszins een gevoel van rechtvaardigheid geven'', aldus de officier van justitie. Omdat de drie mannen (31 en 32 jaar oud) ook al eerder veroordeeld zijn voor vuurwapendelicten, eiste de officier vandaag tegen alle drie een levenslange gevangenisstraf.
Provincie:
Tag(s):