donderdag, 26. juli 2007 - 16:51

Drie keer levenslang voor moorden in Inn & Out

Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag drie Rotterdammers (31 en 32 jaar oud) veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor de gebeurtenissen in café Inn&Out in november 2005. Na een ruim twee uur durende gijzeling waarbij tien mensen voortdurend bedreigd werden, werden drie mensen doodgeschoten, en raakten enkelen gewond. De officier van justitie had ook levenslang geëist.

De aanleiding van de gijzeling en schietpartij was gelegen in een vermeende schuld van de uitbater van het café aan één van de verdachten. Aanvankelijk was het de bedoeling om de 34-jarige uitbater te ontvoeren, en daarvoor was onder andere een kist in een natuurgebied gegraven. Maar omdat het busje waarmee de man vervoerd moest worden stuk ging, ging dat niet door.

Op de avond van 18 november 2005 besloten de verdachten, vergezeld van een vierde medeverdachte, het geld dan maar op te gaan halen in het café. Daar waren na sluitingstijd vanwege de verjaardag van de uitbater nog negen mensen aanwezig. Een willekeurige voorbijganger die mogelijk nog iets gezien had werd onder bedreiging ook naar binnen gehaald.

Volgens de rechtbank was duidelijk sprake van voorbedachten rade bij het schieten op de slachtoffers. Alle verdachten waren zwaarbewapend naar het café toe gegaan. Meerdere verdachten zeiden in het café dat alle aanwezigen gedood zouden worden. Geen van de verdachten heeft zich daarvan gedistantieerd, ook niet de verdachten die waarschijnlijk niet geschoten hebben. Eén van die twee heeft bovendien meegedaan met het stichten van brand om sporen uit te wissen of er voor te zorgen dat inderdaad iedereen dood zou gaan. ,,In bewuste en nauwe samenwerking hebben alle verdachten een geweldsspiraal ontketend, die welhaast moest leiden tot dodelijk geweld'', aldus de rechtbank die daarmee het medeplegen van degenen die niet geschoten hebben, bewezen acht.

De rechtbank achtte levenslang op zijn plaats omdat de verdachten er niet voor terug deinsden volstrekt willekeurige slachtoffers te maken. Bovendien bleek van alle drie dat zij een strafblad hadden, met eerdere ernstige geweldsdelicten. Slechts een levenslange gevangenisstraf doet recht aan de feiten zoals die bewezen zijn verklaard, aldus de rechtbank. Daarnaast maakt volgens de rechtbank ook een effectieve bescherming van de samenleving tegen deze verdachten een levenslange gevangenisstraf noodzakelijk.

De vierde verdachte vluchtte naar Kaapverdië. Omdat hij ook de Kaapverdische nationaliteit heeft, kon hij niet uitgeleverd worden aan Nederland. De man zal later dit jaar op Kaapverdië terechtstaan.
Provincie:
Tag(s):