woensdag, 9. mei 2007 - 17:19

Driekwart bevolking wil alcoholverbod voor 16-17 jarigen

Amsterdam

Driekwart (76%) van de Nederlanders is voor het voorstel van Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om geen zwakalcoholische dranken meer aan minderjarige jongeren te verkopen. Dit verbod zou moeten gelden voor supermarkten, cafés en discotheken. De mening van de jongeren wijkt hier iets vanaf: zeven op de tien jongeren (16-19 jarigen: 71%) zijn het eens met dit voorstel.

Wel denkt 83 procent van de Nederlanders dat jongeren van 16 of 17 jaar toch wel aan alcohol zullen komen, ook al is er een verkoopverbod. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws.

Het tweede voorstel van Ter Horst - om zwakalcoholische dranken helemaal uit de supermarkt te verbannen - krijgt minder bijval. Ruim de helft van de Nederlanders (55%) is hier op tegen. Hier zijn het vooral de 35- tot 54-jarigen die tegen zijn: van hen voelt 65 procent niets voor de verbanning van zwakalcoholische dranken uit het supermarktschap.

Grote verdeeldheid is er over controleerbaarheid drankverbod jongeren
Met de stelling 'een verkoopverbod van alcohol in de supermarkt voor jongeren van 16 en 17 jaar is goed te controleren door het supermarktpersoneel', is 53 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder het niet eens.
Categorie:
Tag(s):