dinsdag, 30. oktober 2007 - 21:17

Drinkwater op rantsoen

Tynaarlo

Woensdag van 09.00 uur tot 12.00 uur oefent de gemeente Tynaarlo samen met de waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) de inzet van nooddrinkwater. Als alternatief voor de normale drinkwatervoorziening wordt een speciaal nooddrinkwaterpunt bij sporthal De Zwet in Zuidlaren ingericht.

Leerlingen van basisschool Schuilingsoord nemen actief deel aan de oefening. Doel van de oefening is het verder professionaliseren van crisismanagement bij gemeente en WMD.

Bij een uitval in de drinkwatervoorziening die naar verwachting langer duurt dan 24 uur, wordt een alternatief drinkwatersysteem opgezet. Elke inwoner van Nederland heeft recht op minimaal drie liter schoon water per dag. De waterleidingmaatschappij en de gemeente zijn verantwoordelijk voor de verstrekking van drinkwater in noodsituaties.

Het nooddrinkwatersysteem van de WMD bestaat uit twee fasen. Voor de eerste opvang verstrekt de WMD vijfliterflessen gevuld met drinkwater. Ondertussen richt het calamiteitenteam het drinkwaterpunt in. Tankwagens gevuld met drinkwater vullen grote flexibele waterzakken. Inwoners kunnen hier dagelijks een rantsoen drinkwater halen.
Provincie:
Tag(s):