woensdag, 25. april 2007 - 10:08

Droogterecord gaat voor problemen zorgen

De Bilt

Sinds 22 maart is er in ons land geen neerslag van betekenis meer gevallen. Gemiddeld over het land is het neerslagtekort (het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping) sinds 1 april opgelopen tot circa 60 mm. De komende tien dagen zal het tekort verder oplopen tot rond 80 mm.

Het is in een groot deel van Nederland al meer dan 30 dagen nagenoeg droog. Dat is nog nooit eerder voorgekomen volgens het KNMI. Het KNMI verwacht dat de droogte nog enige tijd aanhoudt, waardoor ook het record in de categorie 'compleet droog' wordt gebroken. Het gebrek aan regen en het zonnige en zeer warme weer hebben inmiddels geleid tot een voor dit jaar uitzonderlijk groot neerslagtekort. In de maand april wordt ook dit waarschijnlijk weer een record.

Volgens Rijkswaterstaat-RIZA daalt de afvoer van de Rijn deze week tot onder 1400 m3/s. Vanaf die waarden kunnen watertekorten gaan optreden. De afvoer van de Maas is niet bijzonder laag en levert geen grote problemen. De grondwaterstanden zijn met name op de hoge zandgronden lager dan gemiddeld met uitschieters naar zeer laag
Provincie:
Tag(s):