dinsdag, 10. april 2007 - 14:34

Drugsgebruiker steeds voorzichtiger met naalden

Ondanks dat HIV tegenwoordig behoorlijk goed te behandelen is, gaan drugsgebruikers een stuk voorzichtiger met hun naalden om dan vroeger. Dat concludeerde Colette Smit naar aanleiding van haar studie naar 25 jaar HIV in Nederland. Epidemiologe Smit promoveert op dinsdag 10 april aan de Universiteit van Amsterdam.

Eerder onderzoek toonde aan dat homoseksuele mannen sinds de introductie van de effectieve HAART-therapie meer onveilige seks hadden. Smit stelde vast dat drugsgebruikers níet meer risicovolgedrag vertoonden toen het perspectief van HIV-geïnfecteerde drugsgebruikers verbeterde. Drugsgebruikers kregen door een verbeterde hygiëne zowel minder HIV als hepatitis C.

Smit keek ook naar co-infecties. Door de toegenomen levensverwachting overleden in de afgelopen jaren relatief meer HIV-patiënten aan andere oorzaken. Infecties als gevolg van een verlaagde weerstand (AIDS) bleven nummer één, maar de studie liet ook een toename zien van sterfte aan hepatitis en leverkwalen. De oorzaak hiervan was meestal hepatitis C.

Drugsgebruikers met zowel HIV als hepatitis C hebben zeven keer meer kans om te sterven aan levergerelateerde aandoeningen dan drugsgebruikers met alleen hepatitis C. Mogelijk zouden ook bijwerkingen van de therapie een oorzaak kunnen zijn van de toegenomen kans op levergerelateerde sterfte. Om hier harde uitspraken over te kunnen doen moeten patiënten langer gevolgd worden.

Smit gebruikte voor haar studie gegevens uit verschillende onderzoeken, waarvan NWO een deel financieerde. Deze onderzoeken vonden in de afgelopen 25 jaar voornamelijk plaats in Amsterdam.

HAART staat voor Highly Active Antiretroviral therapy. Het is een combinatie van verschillen de antivirale middelen die HIV-virus onderdrukken. De introductie van HAART in 1996 zorgde voor een grote daling van de AIDS-sterfte. De HAART-therapie is niet in staat om HIV te genezen. Wel neemt de levensverwachting van HIV-geïnfecteerden aanzienlijk toe. Desondanks blijft deze aanzienlijk lager dan die van de algemene bevolking.
Categorie:
Tag(s):