donderdag, 4. oktober 2007 - 16:58

Drukte om de kerk van Wier

Wier

Volgende week staat Wier (gemeente Menaldumadeel) in het teken van de opnames voor het AVRO tv-programma BankGiro Loterij Restauratie. Inzet is een prijs van 1 miljoen euro!
De spanning onder de Wiersters en bij de eigenaar van de kerk, de Stichting Alde Fryske Tsjer-ken, neemt toe. Elke aflevering (woensdag tussen 21.30 en 22.00 op Nederland 2) maken ze kennis met hun concurrenten. Op 24 oktober is Wier zelf aan de beurt.

Met de restauratie van de kerk is een bedrag gemoeid van meer dan 9 ton. De Stichting Alde Fryske Tsjer-ken heeft dat bedrag niet beschikbaar. Er zijn op dit moment ook geen grote subsidies beschikbaar. Om de kerk in elk geval wind- en waterdicht te houden, wordt jaarlijks klein onderhoud uitgevoerd. Afgelopen week zijn in de toren enkele muurijzers vervangen. Door roest zetten deze ijzers uit. Zo erg dat uiteindelijk de stenen letterlijk uit de muur kunnen worden geperst. Die situatie wordt door regelmatige controles en reparaties voorkomen, maar zulke acties zijn wel druppels op de gloeiende plaat! Het winnen van 1 miljoen euro zou de redding van de kerk zijn.

Onder het motto “behoud door gebruik� probeert de Stichting de kerk weer een maatschappelijke functie te geven. Er is in Wier een plan ontwikkeld waarbij de kerk en het bestaande dorpshuis “de Ald Skoalle� elkaar aanvullen. Het dorpshuis is niet heel groot maar beschikt over publieksfaciliteiten. De kerk biedt ruimte genoeg voor grotere evenementen maar mist bijvoorbeeld een toilet en een keuken. Na restauratie vormen de gebouwen – die op korte afstand van elkaar liggen - een hechte twee-eenheid voor sociale en culturele activiteiten.

Opvallende rode posters in en om het dorp roepen op tot stemmen. Want dát moet massaal gebeuren, wil de kerk kans maken op de hoofdprijs.
Wie vindt dat de kerk de moeite van het bewaren en gebruiken waard is, kan na de uitzending op 24 oktober tot zondag 28 oktober 24.00 uur zijn of haar stem uitbrengen.
Stemmen kan via de telefoon of via SMS-berichten.
Bel naar 0909-8880 en toets keuze 2, De Kerk van Wier. Of SMS KERK naar 7227. Vaker stemmen mag! Kosten per stem € 0,60.

Het programma BankGiro Loterij Restauratie
Per aflevering van BankGiro Loterij Restauratie worden twee ernstig vervallen monumenten beoordeeld door presentator Frits Sissing, kunsthistorica Marieke van Zanten en architectuurhistoricus Karel Loeff. Computeranimaties tonen hoe de gebouwen er na restauratie uit zullen zien. Na elke uitzending kunnen de kijkers via de telefoon of SMS op het monument van hun voorkeur stemmen. Tijdens de live finale op 31 oktober 2007 kiezen de kijkers uit vier finalisten de winnaar. Voor dat gelukkige monument ligt maximaal 1 miljoen euro restauratiegeld klaar van de BankGiro Loterij, dé cultuurloterij van Nederland.


In en om de kerk worden de komende tijd allerlei activiteiten georganiseerd. De kerk is elke zaterdag tussen 16.00 en 18.00 uur geopend. Op zondag 7 oktober zal de bekende Friese cultuurhistoricus en publicist Peter Karstkarel een lezing geven in de kerk. Aanvang 15.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om het gebouw te bekijken.
(alle geplande data zijn onder voorbehoud).
Provincie:
Tag(s):