dinsdag, 4. december 2007 - 16:15

DSM 'koelt' Nederlandse sporters tijdens Olympische Spelen

Heerlen

DSM, innovatieve partner in sport van NOC*NSF, presenteert in het Olympisch Stadion in Amsterdam koelproducten die de Nederlandse sporters volgend jaar gebruiken tijdens de Olympische Spelen. De innovatieve comfort cooling en after cooling producten helpen de sporters hun lichaamstemperatuur te reguleren in de warme weeromstandigheden in China.

De warmte en hoge luchtvochtigheid tijdens de Chinese zomers hebben een grote invloed op het menselijke lichaam. Het bewust koelen van het lichaam onder dergelijke omstandigheden kan een belangrijke bijdrage leveren aan het prestatie- en herstelvermogen van de sporter. In het kader van haar Olympische Innovatie Programma ontwikkelt DSM een compleet koelconcept dat in de voorbereiding op en tijdens de Olympische Spelen exclusief beschikbaar is voor de Nederlandse sporters.

Bij comfort cooling ligt de nadruk op efficiency en comfort; de sporter moet tijdens de wedstrijd, of tussen verschillende wedstrijdonderdelen in, het lichaam binnen korte tijd kunnen afkoelen. De kleding die DSM ontwikkelt voor de sporters, een koelvest en koelbroek, sluit nauw aan op het lichaam, is mobiel, licht van gewicht en gemakkelijk aan te trekken.
"Tijdens de laatste test, bij de Champions Trophy, die momenteel nog in volle gang is in Maleisië, is eens te meer gebleken dat actieve koeling door de hockeyheren zeer op prijs wordt gesteld bij weersomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in Beijing", aldus inspanningsfysioloog Gerard Rietjens van NOC*NSF.

Bij after cooling gaat het om een snelle afkoeling van het lichaam na een sportprestatie; de kerntemperatuur van het lichaam daalt snel met maximaal 3 graden. DSM ontwikkelt hiervoor, in nauwe samenwerking met InnosportNL, een compressor technologie waardoor kleine dompelbaden worden gekoeld zonder gebruik te hoeven maken van ijs. Een sporter zal beter herstellen bij herhaalde inspanning binnen een aantal dagen.
Provincie:
Tag(s):