dinsdag, 23. oktober 2007 - 20:22

Duurzaam tanken gráág, maar niet te duur en niet te ver om

Groningen

Meer dan viervijfde van de automobilisten is bereid over te stappen op een duurzame brandstof, maar wel onder een aantal voorwaarden: men wil niet hoeven omrijden om de brandstof te tanken en niet meer betalen dan voor gewone brandstof. Dat blijkt uit een enquêteonderzoek van de Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde onder meer dan 300 autorijders in Groningen en Drenthe. Het onderzoeksrapport wordt op 24 oktober aangeboden aan Tweede Kamerlid Diederik Samson.

De meerderheid van de autorijders in Noord Nederland is bereid om over te stappen op één van de duurzame brandstoffen: E10<1>, B10<2>, aardgas (CNG<3>) of E85<4>. Maar de wil om over te stappen is wel afhankelijk van een aantal voorwaarden, zoals prijs en nabijheid.

E10 is een mix van benzine en 10% ethanol. Ethanol is een duurzame brandstof gemaakt van zetmeel- en suikerhoudende gewassen, zoals de suikerbiet. B10 is een mix van diesel en 10% biodiesel. Biodiesel wordt meestal gemaakt van plantaardige olie (koolzaad,zonnebloemen of suikerbieten). E85 is een mix van 85% bio-ethanol en 15% benzine. Dit is een milieuvriendelijke brandstof waarop in Brazilie bijvoorbeeld veel gereden wordt. CNG is een vorm van aardgas. In bijvoorbeeld Duitsland en Italië rijden al veel auto’s op CNG.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Green Planet. Dit bedrijf wil een tankstation beginnen aan de A28 bij de afslag Pesse om daar naast de reguliere brandstoffen, duurzame brandstoffen aan te bieden. Doordat deze brandstoffen momenteel in Nederland nog nauwelijks worden aangeboden, was nog onbekend of automobilisten de wil hebben om over te stappen.

In vergelijking met de ons omringende landen stimuleert de Nederlandse overheid het gebruik van duurzame brandstoffen nauwelijks. In België en Duitsland stimuleert de overheid bijvoorbeeld het gebruik van biodiesel met accijnsvrijstelling en accijnsreductie. In deze landen zien we dan ook een netwerk van tankstations ontstaan met duurzame brandstoffen.
Categorie:
Tag(s):