zondag, 22. juli 2007 - 18:37

Eén aanhouding bij rellen tijdens duel GA Eagles en Ajax

De politie pakte, in tegenstelling tot eerdere berichtgevingen, tóch een verdachte op tijdens de rellen tussen supporters van Go Ahead Eagles en Ajax. Het gaat om een 43-jarige Vlaardinger. Hij zou een 16-jarige jongen in het gezicht hebben geslagen omdat die het clublied van de Eagles zong. Dat meldt de politie zondag.

In het centrum van Deventer gingen zaterdag voorafgaand aan de oefenwedstrijd zo'n tweehonderd fans van beide clubs met elkaar op de vuist. De ME moest het geweld stoppen. In het stadion werd de wedstrijd in de 33ste minuut stilgelegd doordat er opnieuw gevechten uitbraken. Daarbij werden bedreigingen geuit richtig de Ajax-spelers. Nadat arbiter Dick Jol het duel tijdelijk had gestopt, werd intensief overleg gehouden tussen Ajax, Go Ahead Eagles, de arbitrage en de politie, die de veiligheid van de spelers garandeerde. Voor Ajax was deze garantie echter niet voldoende. De Open Dag die na het duel gepland stond, werd afgelast.

"Dit is een klap voor Go Ahead Eagles", zegt algemeen directeur Hans van der Zalm van de eerstedivisionist. "We hadden ingezet op een voetbalfeest. Een aansprekende wedstrijd, gekoppeld aan een Open Dag. Door een hele kleine groep mensen wordt zo'n mooi evenement, waaraan zo veel toeschouwers plezier beleefden, totaal verpest. Nadat de wedstrijd definitief is gestaakt, hebben we ook besloten de Open Dag af te blazen. Niemand had nog zin in een feestje."

Go Ahead Eagles roept de mensen op hun toegangskaart goed te bewaren, want het spreekt voor zich dat alleen personen die in het bezit zijn van een toegangskaart in aanmerking komen voor een vorm van genoegdoening. "Daarover voeren we intern overleg", aldus Van der Zalm. "Wij denken na over een vorm van genoegdoening richting de bezoekers van de wedstrijd. Want laat dat duidelijk zijn. Zij zijn de dupe geworden van deze vervelende gang van zaken."

Ook Go Ahead Eagles heeft forse schade opgelopen. "De organisatie van deze wedstrijd en de Open Dag heeft veel geld gekost. Hoe groot de schade is, is nu nog niet in geld uit te drukken, maar het loopt flink in de papieren. Niet in geld uit te drukken, maar ik durf rustig te zeggen onbetaalbaar, is de imagoschade die Go Ahead Eagles heeft opgelopen. Als club timmeren we behoorlijk aan de weg, maar zo’n incident werpt je toch weer terug. Heel triest", besluit Van der Zalm.
Provincie:
Tag(s):