dinsdag, 13. februari 2007 - 21:29

Een op de vijf Nederlanders viert Valentijnsdag

Amsterdam

Een op de vijf Nederlanders doet met Valentijnsdag iets speciaals voor zijn of haar partner of heimelijke liefde. Een kwart van hen is van plan een bos bloemen te kopen, en evenveel mensen trakteren hun partner op een etentje. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in samenwerking met Twinkle, vakblad voor webwinkeliers.

Hiermee is het traditionele lieve kaartje in de bus ingehaald door het boeket of het etentje, want 22 procent van de mensen die Valentijnsdag vieren, zegt een kaartje per post te zullen sturen. Vijftien procent stuurt zijn of haar geliefde een e-card. De meest populaire manier om op 14 februari te laten zien dat je van iemand houdt, blijkt het geven van een knuffel of omarming.

Het zijn vooral de jongeren die Valentijnsdag niet zomaar voorbij willen laten gaan. Van hen zegt 45 procent wel iets te doen of te kopen voor Valentijnsdag. Daarbij mijden ze het internet niet: een kwart van hen gebruikt het web bij het zoeken van een cadeautje. Het idee een origineler cadeau te kunnen vinden op het internet en het mogelijk goedkoper kunnen kopen van een cadeau via het web, spelen hierbij een rol. Ook is het gemak om vanuit huis te shoppen een reden om online een cadeau te kopen. Eveneens 25 procent van de jongeren verstuurt een e-card naar iemand die zij leuk of lief vinden. Valentijnsdag lijkt het minst besteed aan 55-plussers. Van hen zegt 86 procent niets speciaals te doen voor hun geliefde.

Tweederde van de Nederlanders vindt dat Valentijnsdag door de handel wordt verpest. Viervijfde vindt dat Valentijnsdag zou moeten gaan om de achterliggende gedachte, niet om het geven van een cadeautje.
Categorie:
Tag(s):