woensdag, 5. december 2007 - 16:19

Eerbetoon aan Adriaen van der Donck

Breda

Breda bereidt plannen voor om tijdens de internationale viering van het 400-jarig bestaan van Manhattan in 2009 een bijzondere persoonlijkheid uit de historie van Breda, Nederland én de Verenigde Staten te laten herleven. Met de rond 1620 in Breda geboren Adriaen van der Donck heeft de stad een historische ‘vrijdenker’ in haar midden, die ook in de actuele maatschappij symbool kan staan voor respect en vrijheid van gedachten en godsdienst. Met de herontdekking van deze beroemde Bredanaar verbindt Breda het internationale verleden aan actuele thema’s en ambities.

De belangstelling van het Amerikaanse bedrijfsleven voor Breda kan door de activiteiten rondom Adriaen van Der Donck een extra impuls krijgen. Meer in het algemeen versterken erfgoed en de geschiedenis van bekende inwoners de aantrekkingskracht van steden. Breda ziet kansen om de stad op basis van de historie in Europa en elders in de wereld te profileren. Voorjaar 2008 maakt Breda de plannen bekend.

In 2009 wordt wereldwijd aandacht besteed aan '400 jaar Manhattan’. Dan wordt herdacht dat in 1609 de Brit Henry Hudson, in opdracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden i.o., het eiland Manhattan ontdekte. Tussen 1609 en 1667 (Vrede van Breda) is een groot aantal Nederlanders betrokken geweest bij het ontstaan en de ontwikkeling van Nieuw Amsterdam. Eén van hen is de Bredanaar Adriaen van der Donck, wiens naam tijdens de viering van 400 jaar Manhattan veelvuldig zal vallen.
Provincie:
Tag(s):