vrijdag, 26. oktober 2007 - 9:28

Eerste afstelplaats dodehoek-spiegels in Amsterdam

Amsterdam

Vandaag op vrijdag 26 oktober opende Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer en Vervoer, en Alexander Sakkers, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de eerste afstelplaats voor dodehoekspiegels van vrachtwagens in Amsterdam. Dit heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt.

Het voorkomen van dodehoekongevallen met fietsers is een speerpunt van de aanpak van de verkeersveiligheid in Amsterdam; 20 tot 25 procent van alle dodehoekongevallen in Nederland is in Amsterdam.

De afgelopen jaren zijn er in Amsterdam per jaar gemiddeld vier dodelijke slachtoffers gevallen. De oorzaken voor deze ongevallen zijn divers. Uit de praktijk blijkt dat lang niet alle dodehoekspiegels op vrachtwagens goed staan afgesteld.

De gemeente, de branche en de politie realiseren daarom drie afstelplaatsen in Amsterdam, waarbij nu de eerste aan de Nieuwe Utrechtseweg geopend wordt. De andere twee, langs de Oude Haagseweg en in het Westelijk Havengebied, worden binnenkort geopend. Niet alleen de dodehoekspiegels, maar ook de overige spiegels kunnen op de afstelplaatsen worden afgesteld.

De nieuwe afstelplaatsen voor spiegels is één van de vele maatregelen die in Amsterdam worden genomen om dodehoekongevallen te voorkomen. Zo geeft de gemeente voorlichting aan fietsers door middel van de campagne ‘Blijf uit de dode hoek’. Verder wordt aan de veiligheid voor fietsers gewerkt door het plaatsen van ongeveer 100 dodehoekspiegels onder verkeerslichten, het aanpassen van verkeerslichten en het creëren van fietsopstelstroken en vrijliggende fietspaden.

De maatregelen worden opgesteld en gerealiseerd door het Platform Dode Hoek Amsterdam, waarin diverse partijen, zoals de gemeente Amsterdam, Politie Amsterdam- Amstelland, Openbaar Ministerie, ministerie van Verkeer en Waterstaat, Fietsersbond, TLN, Veilig Verkeer Nederland en TVM Verzekeringen, samenwerken.
Provincie:
Tag(s):