donderdag, 1. november 2007 - 9:05

Eerste energielabel in Friesland

Kollum

De Gemeente Kollumerland c.a. is de eerste gemeente in Friesland die voor het gemeentehuis een energielabel ontvangt.
Op donderdag 1 november 2007 neemt wethouder Tjitse Hogendorp in het gemeentehuis in Kollum het energielabel in ontvangst van een directielid / adviseur van het bedrijf Invent te Beilen. Op het label staat aangegeven hoe energiezuinig het gebouw is. Het gebouw verdient een B classificatie, wat aangeeft dat het gemeentehuis in Kollum energiezuinig is.

De gemeente scoort voor het gemeentehuis een energie index van 1,14. Om voor een classificatie A in aanmerking te komen is 1,05 nodig. Het gemeentehuis kan een A-label krijgen als er 500 m2 zonnepanelen op het gebouw worden geplaatst. Het streven is om dat in 2011 gerealiseerd te hebben. De gemeente heeft aangegeven dat de organisatie zelf, per 2011 energieneutraal moet zijn.

Dat het gemeentehuis een klasse B krijgt en niet A komt mede door het monumentale pand Westenstein, dat onderdeel van het gemeentehuis uitmaakt.
Een monumentaal pand is erg lastig te isoleren. Dit levert een duidelijke strijdigheid op tussen monumentale panden en energiezuinigheid.
Provincie:
Tag(s):