maandag, 14. mei 2007 - 8:29

Eerste landstitel voor Share Dimension Groningen

Groningen

In de laatste ronde van de meesterklassecompetitie is Share Dimension Groningen erin geslaagd voor het eerst in het bestaan van de vereniging de landstitel te veroveren. Met een daverende 8-2 overwinning op Homburg Apeldoorn werd het competitieseizoen 2006-2007 afgesloten. HSG uit Hilversum werd traditiegetrouw tweede.

De overwinning van Groningen kwam niet uit de lucht vallen. Integendeel. Toen sponsor Share Dimension vorig jaar bekend maakte de Schaakclub Groningen financieel te gaan ondersteunen, werden meteen hoge ambities uitgesproken. De sponsor wil zich vooral op Europees vlak profileren en vond het Europese clubkampioenschap schaken daarvoor een geschikt middel. Om zover te komen moest eerst de nationale titel worden behaald. Share Dimension trok ruim de buidel en Groningen werd spectaculair versterkt.

Toch ging het in het begin niet zo gemakkelijk met Groningen. Utrecht werd in de eerste ronde nipt met 5½-4½ verslagen en in de derde ronde eindigde de wedstrijd tegen LSG zelfs in een verrassende 5-5. Het leek wel of de druk de Groningers verlamde. Groninger Erik Hoeksema, die in het begin van de competitie bepaald niet op dreef was, zei daarover: "Op een gegeven moment was mijn TPR zelfs de slechtste van de meesterklasse."

Daarna ging het beter met Share Dimension Groningen en toen na twee ruime overwinningen in de zesde ronde het cruciale duel tegen HSG met 6½-3½ werd gewonnen, was eindelijk de begeerde eerste plaats bereikt.

De vraag was of het in de gemeenschappelijke slotronde op 13 mei nog spannend zou worden. Homburg Apeldoorn, derde op de ranglijst, was namelijk een niet te onderschatten tegenstander. Na twee uur spelen leek het een evenwichtige wedstrijd te worden, maar het was tekenend, zoals de Groningse teamleider Bart Beijer na afloop opmerkte, dat Groningen op bijna alle borden een ruime voorsprong in tijd had.
Provincie:
Tag(s):