zaterdag, 1. september 2007 - 23:45

Eerste puntverlies voor PSV

PSV heeft voor het eerst dit seizoen puntverlies geleden. In een gezapig duel met een boeiende slotfase, slaagden zowel de landskampioen als thuisclub FC Twente er niet in om te scoren. Er werden nauwelijks kansen gecreëerd en de 0-0 einduitslag was dan ook een juiste weergave van de verhoudingen.

De eerste helft van het duel was niet bepaald een spektakelstuk. Beide ploegen hadden grote moeite om elkaars organisatie te ontregelen en werden nauwelijks gevaarlijk. PSV-trainer Ronald Koeman had een opstelling geformeerd met maarliefst vier aanvallende middenvelders, maar spits Danko Lazovic werd niet één keer in stelling gebracht. PSV kreeg via Kenneth Perez nog wel de beste mogelijkheid, maar de Deen maaide over de bal heen.

In de slotminuut van de eerste helft leek Twente een penalty te krijgen toen Stein Huysegems op de rand van het strafschopgebied werd neergehaald door PSV-verdediger Carlos Salcido. Terwijl Orlando Engelaar al was begonnen aan zijn aanloop, herzag scheidsrechter Luinge op advies van zijn assistent zijn beslissing. In plaats van een strafschop moest Twente het nu doen met een vrije trap. Orlando Engelaar schoot de bal in de muur, waarna Luinge, begeleid door een hels fluitconcert, floot voor de rust.

De tweede helft vertoonde aanvankelijk hetzelfde beeld als het eerste bedrijf. Pas met de inbreng van Youssouf Hersi kwam het duel enigszins los. Het overbevolkte middenveld werd steeds meer overgeslagen en de bal ging veelvuldig van het ene strafschopgebied naar het andere. Opvallend was overigens het tegenvallende spel van Ismaïl Aissati, die een half uur voor het einde werd gewisseld voor Edison Mendez. De jonge middenvelder maakte vorig jaar als huurling nog furore bij Twente, maar tegen zijn ouwe ploegmakkers kon hij weinig potten breken.

In de slotfase was het Twente dat de meeste aanspraak mocht maken op een treffer. Terwijl PSV, ondanks het inbrengen van nieuwe aanwinst Danny Koevermans, niet eens tot een slotoffensief kwam, doken de aanvallers van Twente met grote regelmaat op voor het doel van de landskampioen. De schoten van met name Hersi misten echter de scherpte om PSV-doelman Heurelho Gomes te kloppen.