dinsdag, 25. september 2007 - 23:22

Eerste rookmelders voor woning-corporaties in Almere

Almere

Dinsdagmorgen 25 september heeft burgemeester Annemarie Jorritsma de aftrap gegeven voor de Nationale Brandpreventieweek. Hiervoor overhandigde ze nieuwe rookmelders aan de vier woningcorporaties in Almere. Tijdens de actieperiode van 6 tot en met 27 oktober is er landelijk, maar zeker in Almere, volop aandacht voor de rookmelder en vooral over de vele voordelen voor de veiligheid daarvan. Dit meldt de gemeente Almere op haar site.

"Vorig jaar waren er in Almere 500 branden, een groot deel daarvan in woningen", vertelt Jolanda Musson. afdelingsmanager preventie van de Brandweer Almere. "Daarbij zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen, maar de schade is toch groot. In heel Nederland zijn jaarlijks zeker 40.000 branden, waarbij in 2005 67 mensen de dood vonden".
Met een goede rookmelder kan veel leed voorkomen worden. Volgens de Stichting Consument en Veiligheid vindt 67% van de mensen een rookmelder belangrijk, maar uiteindelijk hangt er maar bij 60% van al die huishoudens een rookmelder. En van al die rookmelders werkt 40% dan ook nog eens slecht of helemaal niet, omdat de batterijen leeg zijn of eruit gehaald zijn, of omdat ze op de verkeerde plaats in huis hangen. Daarom wil de brandweer de mensen nu ook helpen, door ze te adviseren waar de rookmelder het best kan worden opgehangen en ook door het uitvoeren van een veiligheidscheck. En de nieuwe generatie rookmelders heeft een batterij die 10 jaar lang mee gaat, en er ook niet uitgehaald kan worden, dus extra veilligheid.
"We kunnen pas tevreden zijn als er straks in 100% van alle huishoudens een rookmelder hangt en de brandweer eigenlijk alleen nog maar hoeft te oefenen", voegt burgemeester Jorritsma toe. "Het is heel goed dat de woningcorporaties samen met de gemeente de rookmelders promoten en bij renovaties in alle huizen gaan ophangen, maar ook particuliere woningbezitters zouden een rookmelder moeten nemen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook gewoon om het geld. Want je krijgt de schade die een brand veroorzaakt, zelfs al is er geen persoonlijk leed, nooit helemaal terug.
De brandweer gaat samen met de woningcorporaties Ymere, Goede Stede, Vesteda en de Alliantie de rookmelder in Almere op de kaart zetten. Binnen vijf jaar moet elke huurwoning voorzien zijn van rookmelders. Ook wordt bekeken of de rookmelder bij renovatieprojecten standaard kan worden ingebouwd. De gezamenlijke partijen gaan ook rookmelders weggeven of tegen sterk gereduceerd tarief verkopen. Verder gaan mensen van de brandweer langs de deuren om de rookmelder daadwerkelijk te plaatsen en om advies te geven. En er komen folders over het belang en het onderhoud van de rookmelders.
Provincie:
Tag(s):