donderdag, 13. december 2007 - 14:53

Eerste waarschuwing gladde wegen door vorst

Driebergen

Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) waarschuwen donderdagmiddag voor de eerste periode van gladheid van dit winterseizoen. De komende dagen is er ’s-nachts sprake van lichte vorst. Automobilisten worden dringend verzocht rekening te houden met mogelijke gladheid op de Nederlandse snelwegen.

Daarnaast adviseren beide diensten om de weersvoorspelling en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden. Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd, vooral tijdens de ochtendspits.

Gevaarlijke ijsafzetting
Bestuurders van personenauto's wordt geadviseerd de ruiten van hun voertuigen volledig ijsvrij te maken. De bestuurders van vrachtauto's wordt gevraagd om naast de ruiten ook de dekzeilen ijsvrij te maken. Om te voorkomen dat het water op het dekzeil bevriest kan een lat zodanig worden geplaatst dat het zeil onder spanning komt te staan, waardoor het water er af loopt. Op deze wijze worden gevaarlijke situaties met afvallend ijs tijdens het rijden voorkomen.

Bij eventuele ongevallen en calamiteiten worden de weginspecteurs van Rijkswaterstaat ingezet om de afhandeling zo snel en veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Daarnaast zorgt Rijkswaterstaat in samenwerking met diverse partijen voor goede informatie over de actuele situatie op de weg.

Strooien
Rijkswaterstaat, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, is goed voorbereid. Op ongeveer 65 plaatsen in Nederland liggen zoutloodsen vol met ongeveer 60.000 ton zout. Rijkswaterstaat strooit het zout preventief: enkele uren voordat het glad kan worden, rijden honderden strooiwagens zout uit over de wegen.

Zo wordt voorkomen dat het glad wordt. Het droge zout wordt vlak voordat het uit de strooiers komt met een zoutoplossing gemengd waardoor het zich beter over het asfalt verspreidt, maar ook langer blijft liggen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen periode al op enkele plaatsen gestrooid.
Provincie:
Tag(s):