zondag, 14. oktober 2007 - 20:36

Energiebesparing en energielabel voor eigenaren

Breda

Op maandag 22 oktober organiseert de Gemeente Breda samen met VvE Belang, Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren in de grote zaal van het Chassé Theater in Breda een voorlichtingsbijeenkomst voor appartementseigenaren en verenigingen van eigenaren.

Appartementseigenaren hebben met meer en andere spelregels te maken dan de eigenaar van een eengezinswoning. Naast het exclusieve gebruiksrecht van het appartementsrecht is iedere appartementseigenaar tevens mede-eigenaar en dus medeverantwoordelijk voor het hele gebouw.

Elke appartementseigenaar is verplicht om samen met de andere appartementseigenaren het gebouw te onderhouden. Om te zorgen dat iedereen ook aan deze verplichting voldoet is in de wet de oprichting van een “Vereniging van Eigenaren� (VvE) verplicht gesteld en is elke appartementseigenaar hier ook automatisch lid van.

Het is van belang dat eigenaren van een appartement op de hoogte zijn van de ‘basisregels van het appartementsrecht’ en de belangrijkste wetswijzigingen van mei 2005. Zo dienen alle VvE’en op 1 mei 2008 te beschikken over een onderhoudsreserve voor het toekomstig (groot) onderhoud. Tijdens deze bijeenkomsten wordt door het Ministerie van VROM na de pauze tevens uitvoerig aandacht besteed aan energiebesparing en het nieuw in te voeren energielabel op 1 januari 2008.

Vanaf 1 januari 2008 moeten huis- en appartementseigenaren bij verkoop van hun woning bij de notaris een ‘energiecertificaat’ overleggen, dat aangeeft hoe energiezuinig hun woning is. Dit certificaat is te vergelijken met het energielabel op de wasmachine en koelkast.

Op maandagavond 22 oktober om 19.30 uur zal oud-staatssecretaris van VROM Dick Tommel - voorzitter van het ‘Platform bewoners, duurzaam bouwen en energiebesparing’ – namens minister Jacqueline Cramer (VROM), die ruim vier jaar voorzitter was van dit Platform, de eerste energiecertificaten aan twee VvE’en in Brabant uitreiken. Tevens wordt het eerste certificaat uitgereikt aan een VvE-beheerskantoor dat als gecertificeerd EPA adviseur energie-certificaten mag opmaken en verstrekken.
Provincie:
Tag(s):