donderdag, 12. juli 2007 - 21:42

EOC ontmantelt vliegtuigbom

Delden

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) heeft donderdagavond in Ambt Delden, gemeente Hof van Twente, een vliegtuigbom uit de 2e wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De zware bom werd donderdagmiddag rond 15.30 uur bij graafwerkzaamheden langs de Zijtak van het Twentekanaal, onder het spoorwegviaduct bij de Tankinksweg in Ambt Delden naar boven gehaald.

Onmiddellijk werden alle werkzaamheden stopgezet en de nodige instanties gewaarschuwd. Na telefonisch contact met het Explosieven Opruimings Commando (EOC) werd op hun advies in een straal van 300 meter rondom de vindplaats alles ontruimd. Van twee woningen moesten de bewoners tijdelijk elders onderdak vinden.

Het treinverkeer tussen Delden en Goor werd stopgezet en ook het scheepvaartverkeer op het Twentekanaal werd in overleg met Rijkswaterstaat tijdelijk tegengehouden.

Toen de EOC om ongeveer 18.30 uur terplaatse kwam en zij de bom hadden bekeken, werd afgesproken dat in een cirkel van 100 meter geen andere personen dan personeelsleden van de EOC meer aanwezig mochten zijn en dat in een straal van 400 meter alle ramen en deuren tijdelijk gesloten moesten blijven.

Door de mensen van de EOC werd medegedeeld dat het om een zogenaamde 500 ponder ging, een vliegtuigbom uit de 2e wereldoorlog die nog in redelijke staat verkeerde Men ging daarna bezig om de ontsteking en het slaghoedje te verwijderen waarna alle gevaar geweken zou zijn.
Donderdagavond omstreeks 20.30 uur werd het sein veilig gegeven en kon alles weer zijn normale gang gaan. De bewoners van de tijdelijk ontruimde huizen konden weer terug, de ramen en deuren van de andere woningen mochten weer open en treinen en schepen kon ook hun gang weer gaan.

De EOC heeft ontsteking en slaghoedje meegenomen en de rest van de bom ingegraven om deze morgen op te komen halen en elders tot ontploffing te brengen.
Provincie:
Tag(s):