zaterdag, 14. april 2007 - 10:27

EOD ontmantelt 1000-ponder

Hulten

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft zaterdag in het Brabantse Hulten een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Tijdens graafwerkzaamheden bij Manege de Leemanshoeve aan de Achterstraat werd daar afgelopen dinsdag een bom gevonden. Na onderzoek door de EOD bleek het te gaan om een duizendponder van Amerikaanse makelij.

Na zorgvuldig overleg heeft de gemeente in samenwerking met de EOD en de hulpdiensten besloten om de duizendponder zaterdag tussen 09.00 en 14.00 uur definitief veilig te stellen. De EOD heeft de ontsteker verwijderd om vervolgens de bom af te kunnen voeren. Om de veiligheid van de omwonenden te garanderen, werd gezien de zwaarte van de het projectiel tijdens de werkzaamheden de omgeving in een straal van 900 meter ontruimd.

Het COPI (Commando Plaats Incident) gaf zaterdagmiddag rond 12.30 uur het sein dat de 187 betrokken bewoners weer veilig naar hun huizen konden terugkeren en de 125 bedrijven - voor zover van toepassing - weer aan de slag konden. Ze zijn onder andere via SMS-alert meteen op de hoogte gesteld.

Tijdens de operatie waren vijftig politiemensen, twintig medewerkers van de gemeente en drie specialisten van de EOD in touw. Brandweer en GGD hadden beiden vier medewerkers paraat staan. Zes personen maakten gebruik van de opvang door de gemeente in hotel Van der Valk in Gilze.
Provincie:
Tag(s):