donderdag, 25. oktober 2007 - 9:41

Erasmusprijs gaat naar filmmaker Peter Forgacs

Rotterdam

Prins Willem Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt donderdag 29 november 2007 in Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit aan de Hongaarse filmmaker en mediakunstenaar Péter Forgács. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Cultuur en historisch bewustzijn’.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een thema centraal op het gebied van cultuur, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000.

De Erasmusprijs 2007 is toegekend aan Péter Forgács, omdat hij volgens de Stichting met zijn filmwerk op een originele manier heeft bijgedragen aan de overdracht van cultuur en de herinnering aan het verleden. Hij vertelt geen nieuwe verhalen, maar biedt een nieuw perspectief op bekende gebeurtenissen. Gebruikmakend van authentieke familie- en amateurfilms uit het recente verleden confronteert Forgács de toeschouwers met intieme beelden uit het privéleven van gewone burgers. Deze beelden zet hij naast het verhaal van de grote geschiedenis. Zo schept hij een indringend beeld van ingrijpende episodes uit de Europese geschiedenis.
Provincie:
Tag(s):