donderdag, 4. oktober 2007 - 10:36

Europa praat over e-democratie in Hoogeveen

Hoogeveen

Donderdag en vrijdag is een gezelschap uit diverse Europese landen rond de Noordzee bij elkaar in Hoogeveen, waarvan de gemeente Hoogeveen gastheer is. De bijeenkomst is gericht op de vraag hoe je op lokaal niveau internationaal kunt samenwerken om de democratie te versterken, met name via nieuwe media.

De bijeenkomst staat in het kader van een nieuw programma van de Noordzeeregio van de Europese Unie (EU). Dit programma heet ‘Spirits of democracy’ en biedt deelnemende overheden subsidie om hun gezamenlijke projecten te kunnen realiseren.

Donderdag en vrijdag is gepland voor een eerste brainstorm over samenwerking, in de raadzaal van het gemeentehuis. De deelnemers komen uit Uddevalla (Zweden), Aberdeenshire (Schotland), Norfolk (Engeland), Hannover (Duitsland), Kopenhagen (Denemarken) en Kortrijk (België). De Nederlandse deelnemers komen uit Friesland (Sneek en Noordoost-Friese gemeenten), Groningen (provincie en gemeente) en Hoogeveen. Ook het ministerie van Binnenlandse zaken is vertegenwoordigd.

Behalve brainstormen gaat het gezelschap ook op excursie naar Krakeel. Krakeel is een landelijk voorbeeld van een woonwijk waar door samenwerking tussen bewoners en organisaties veel van de grond komt. Ook nieuwe media spelen daarbij een belangrijke rol, zoals www.sterrendienst.nl (bewoners verlenen elkaar diensten) en www.krakeelwijzer.nl (een compleet informatieportaal).
Provincie:
Tag(s):